Er du også i tvivl? Derfor fejrer vi Sankthans

Mathias Madsen

25 uger siden

|

23/06/2024
I aften fejrer tusindvis af danskere Sankthans ved at sætte ild til et kæmpe bål med en heks på toppen, men hvorfor gør vi det egentlig?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Har du også undret dig over, hvad Sankthans egentlig går ud på, og hvad har det med et kæmpe bål og en heks at gøre?

Få svaret her i artiklen.

Sankthans fejres af flere grunde, som både har rødder i hedenske traditioner og kristen tro.

Hedenske Rødder

  1. Midsommer: Sankthans markerer midsommeren og sommersolhverv, som er den længste dag på året. I førkristen tid var dette en vigtig fest, der fejrede solens kraft og naturens frugtbarhed. Man troede, at midsommer var en magisk tid, hvor naturens kræfter var særligt stærke.

  2. Beskyttelse Mod Onde Ånder: Bålene, som tændes på Sankthans aften, har deres oprindelse i en gammel tro på, at ilden kunne skræmme onde ånder og hekse væk. Man mente, at hekse var særligt aktive denne nat, og bålene skulle beskytte folk mod deres onde magi.

Kristne Rødder

  1. Johannes Døberen: Efter kristendommens indførelse i de nordiske lande blev midsommerfesten knyttet til Johannes Døberens fødsel, som ifølge traditionen fandt sted seks måneder før Jesu fødsel. Derfor ligger fejringen af Sankt Hans den 24. juni, dagen efter Sankt Hans aften. Johannes Døberen er en central figur i kristendommen, kendt for at have døbt Jesus i Jordanfloden.

Sociale og Kulturelle Grunde

  1. Fællesskab: Sankthans er en anledning for folk til at samles og fejre sommeren og lysets magt sammen. Det er en social begivenhed, hvor man nyder fællesskabet, synger sange, spiser og drikker sammen.

  2. Tradition: Mange fejrer Sankthans som en del af deres kulturelle arv. Traditioner som bål, midsommervise og heksedukken er en del af den kollektive identitet og kulturarv i de nordiske lande, især i Danmark.

Fejringspraksis

  • Bål: Det centrale element i fejring af Sankthans er bålet, ofte med en heksedukke på toppen, der symbolsk sendes til Bloksbjerg.

  • Midsommervisen: Sangen "Vi elsker vort land" af Holger Drachmann, også kendt som Midsommervisen, synges ofte ved bålet.

  • Fester og Samvær: Mange steder arrangeres der store fester med mad, drikke, musik og underholdning.

Sammenfattende fejres Sankthans både for at markere sommersolhverv og som en kristen festdag for Johannes Døberen. Samtidig er det en anledning til at samles med familie og venner og nyde sommeren og fællesskabet.

Kilde: Nationalmuseet