Tips og tricks til Sankthans-aften: Det kan redde både dit, andres og dyrenes liv

Mathias Madsen

12 uger siden

|

22/06/2024
Hvis du er ansvarlig for årets Sankhans-bål, bør du overveje nedenstående, inden du tænder op.

Dagens topnyheder

Mandag d. 24. juni er det Sankthans-dag, som er en kristen markering af Johannes Døberens fødsel, der ifølge Lukasevangeliet fandt sted et halvt år før Jesus' fødsel d. 25. december.

I Danmark, de andre nordiske lande og flere andre europæiske lande fejres og markeres dette dagen forinden, d. 23. juni, som i folkemunde er kendt som Sankthansaften - ligesom vi fejrer Jesus' fødsel aftenen før første juledag.

I Norden fejres Sankthans-aften med et stort bål, og i Danmark skal der også en heks på bålet. De fleste steder i landet afholder foreninger, kommuner og klubber offentlige Sankthans-arrangementer, hvor man kan deltage og se bålafbrændingen, men mange ynder også at lave deres eget bål.

Inden man gør det, er der dog ifølge Bolius nogle ting, man skal have styr på.

Har man ikke styr på disse ting, risikerer man ikke kun at få en bøde, man risikerer også at sætte sit og andres liv i fare eller at brænde en flok pindsvin levende. Læs hvorfor herunder.

Hav styr på sikkerheden

Først og fremmest er det vigtigt at have styr på sikkerheden omkring bålet, da det naturligvis kan være farligt at sætte ild til en kæmpe bunke grene.

Dette gøres blandt andet ved at følge de love og regler, der er for bålafbrænding, da de netop er sat i verden for at passe på folk og bygninger.

Helt konkret er der ifølge Beredskabsstyrelsen to sæt regler, som du skal følge alt efter om bålet har en diameter på under eller over 120 cm.

Hvis bålet er under 120 cm i diameter, skal der være minimum 10 meters afstand til bebyggelse med hårdt tag og 15 meters afstand til brandfarlige ting såsom huse med stråtækt tag, nåletræsbevoksning og brandfarlige stoffer.

Sådan et bål har de fleste mennesker altså plads til i deres egen have.

Ønsker man derimod et bål med en diameter på mere end 120 cm, så skal man være opmærksom på, om man har plads nok. Her gælder nemlig andre og strengere krav.

Et bål med en diameter på mere end 120 cm skal således laves mindst 30 meter fra bygninger med hårdt tag, mindst 60 meter fra letantændelige marker og mindst 200 meter fra brandfarlige ting såsom huse med stråtækt tag, nåletræsbevoksninger, brandfarlige stoffer og andet letantændeligt materiale og lignende.

Man skal desuden generelt huske at tjekke, om der grundet tørke er afbrændingsforbud i Kommunen, hvilket gøres på Kommunens eller Beredskabsstyrelsen hjemmeside. Derudover er det altid forbudt at tænde bål uden særskilt tilladelse fra Kommunen, hvis der er hård vind - dvs. 10,8 m/sek eller derover.

Der er dog hverken melding om tørke eller hård vind i morgen, så hvis du blot overholder standardkravene, så burde sikkerheden være i orden.

Pas på dyrene

Nu har du styr på sikkerheden for os mennesker og bygninger, men ifølge norske NRK er også mange dyrs liv i fare til Sankthans-aften.

Dyr som pindsvind, mus, fugle og katte med kuld ynder nemlig at grave sig ind og bosætte sig i bunker af kviste, blade og lignende, og hvis du har lavet dit Sankthans-bål i god tid, risikerer du derfor, at der bor en dyrefamilie i bålet.

Derfor kan det være en god ide at skille bålet ad og samle det igen, inden du sætter ild til det. Ellers risikerer du at brænde en pindsvinefamilie levende!

Dyrenes Beskyttelse opfordrer ligeledes til, at man blot venter med at bygge bålet til selve Sankthans-aften, da man på den måde undgår at få uønskede gæster i bålet.