Selv på villavejen, hvor hække, huse og Honda’er ligner hinanden til forveksling, kan der være skjulte forskelle bag facaderne – i hvert fald når det gælder prisen på forsikringen.
En ny analyse fra Konkurrencerådet afslører nu, at det i høj grad er de loyale og ældre kunder, der betaler regningen.
Det skriver Forbrug.dk.
Ifølge rapporten er det nemlig helt almindeligt, at kunder med samme dækning, risiko og biltype betaler vidt forskellige beløb – alene fordi de har haft deres forsikringsselskab i længere tid. Særligt pensionister og danskere med kort uddannelse er blandt dem, der hyppigst ender med at betale overpris.
”To ens husstande betaler ofte ret forskellige beløb for deres forsikringer – alene fordi den ene har været kunde i flere år. Vi kan dog se, at langt de fleste kunder, som forhandler om deres forsikringer eller skifter selskab, får noget ud af det,” siger Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet.
Og forskellen er ikke bare småmønter: Analysen viser, at gamle kunder med mere end ti års anciennitet betaler i snit 425 kroner mere for bilforsikringen, 240 kroner ekstra for indbo og 443 kroner oven i hatten for husforsikringen – sammenlignet med nye kunder med samme risikoprofil.
Meget tyder altså på, at det kan koste dyrt at være trofast – og ifølge Konkurrencerådet skyldes det blandt andet, at selskaberne indeksregulerer eksisterende kunders priser. Reguleringen står godt nok med småt i vilkårene, men priserne kan stige markant uden, at kunderne nødvendigvis bemærker det. Og da selskaberne ikke skal varsle prisstigningerne særskilt, bliver det for mange en dyr blind vinkel.
Undersøgelsen viser også, at alder og uddannelse spiller ind. Kunder over 65 år, med lav finansiel forståelse eller kort uddannelse, har oftere højere præmier – selvom deres risiko for skader ikke nødvendigvis er højere.
Ifølge analysen har næsten 80 procent af de kunder, der forhandler med deres forsikringsselskab, fået en lavere pris. Og hele 86 procent af nye kunder, der aktivt søger tilbud, lander en bedre aftale.
”Der kan ofte være penge at spare ved at skifte forsikringsselskab, særligt hvis man har været kunde i mange år. Selvom forsikringsmarkedet kan virke komplekst, så behøver det ikke være så svært at undersøge, om man kan få et bedre produkt end sit nuværende til en lavere pris,” lyder det fra Christian Schultz.
Alligevel viser analysen, at hovedparten af danskerne ikke har indhentet nye tilbud eller overvejet at skifte selskab de seneste to år. For mange bliver loyaliteten dermed en stille – og dyr – aftale.