En af Kim Larsens nærmeste taler for første gang ud: Sådan var hans sidste tid

Nicolai H

6 timer siden

|

16/10/2024
Indland
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Hele Danmarks spillemand gik bort i 2018. Nu kommer hans personlige impresario med et indblik i kunstnerens sidste dage.

Dagens topnyheder

Danmarks folkekære spillemand, Kim Larsen, lod aldrig musikken forstumme, selv da han kæmpede mod kræften, som til sidst tog livet af ham i september 2018.

"Jutlandia"-legenden der havde skrevet sig ind i hjerterne på generationer af danskere, blev ved med at skabe, komponere og optræde til det allersidste. Og det var kun de færreste, som kendte til omfanget af hans sygdom, indtil chokket ramte landet, da nyheden om hans død blev offentliggjort.

Få uger før sin død optrådte Kim Larsen for sidste gang, denne gang i Holbæk. Selv om han var alvorligt syg, holdt han fast i sine koncerter, indtil kræften satte en stopper for spillemandens rejse.

En af de mennesker, der var tættest på ham i hans sidste år, Jørn Ørn, husker tydeligt, hvordan Larsen aldrig gav slip på musikken.

"Den var hård, for han var jo syg. Helt til sidste øjeblik sad han og sloges med akkorder og tekstidéer og sådan nogle ting, så det stoppede aldrig," fortæller Jørn Ørn, som var Larsens samarbejdspartner og nære ven gennem de sidste mange år, i podcasten "Den uendelige musikhistorie".

Trods sygdommens greb fortsatte han med at arbejde på det, der skulle blive hans sidste album, 'Sange fra 1. sal', som udkom posthumt.

En ydmyg gigant

Selvom Kim Larsen havde haft en lang og succesrig karriere, og mange betragtede ham som noget af en nationalskat, tog han det aldrig selv for givet. I størstedelen af sit liv holdt han sig ydmyg over for både sin succes og sin betydning for dansk musik.

Det var dog i de sidste år, at Larsen begyndte at tage det hele mere ind.

"Han holdt jo altid sin betydning og sin succes væk fra sig, men de sidste fire – fem år var han blevet rigtig god til at tage de ting ind og være taknemmelig over det og også udtrykke taknemmelighed over det," fortæller Jørn og understreger, hvordan spillemandens store ydmyghed kun voksede med tiden. Larsen havde altid betragtet sig selv som en formidler af musikken, og netop derfor fandt han fred i taknemmeligheden over det liv og den karriere, han havde fået.

Kim Larsen gik bort som han levede – med musikken ved sin side og med ydmyghed i hjertet. Hans sange har gennem årtier været soundtracket til danskernes liv, og selv efter hans død, lever hans ånd videre gennem både hans musik og minderne fra dem, der var så heldige at kende ham tæt på.

For Larsen handlede det aldrig om stjernestatus, men om at formidle de små og store historier i livet. Og det gjorde han til allersidste strofe.

Fik du set det du ville, kære Larsen? Fik du hørt din melodi?