I Danmark og langt de fleste andre lande gør redningsmandskab såsom politi, ambulancer og brandbiler brug af blå blinklys, når de kører udrykning.
De blå blink - ofte kombineret med en sirene - gør de andre trafikanter opmærksomme på, at der kommer et redningskøretøj, som skal have plads.
Udover de blå blinklys kender vi også de orange, som bliver brugt ved for eksempel vejarbejde og af særtransporter, vejhjælp m.m.
Ligesom de blå blinklys bliver de orange brugt til at skabe opmærksomhed, og nu skal de danske bilister snart vænne sig til endnu en form for blinklys.
Ifølge mediet migogaalborg vil man nemlig snart kunne se biler med grønne blinklys på de danske veje.
Kører ikke udrykning
De grønne blinklys skal ifølge mediet kunne tages i brug fra og med 2025, og de skal kunne bruges af frivillige livredder - for eksempel hjerteløbere, frivillige brandfolk og lignende.
Lyset er et såkaldt "opmærksomhedsblink," og det giver altså ingen fordele i trafikken. De frivillige livreddere må derfor ikke køre for hurtigt eller over for rødt, selvom de bruger de grønne blink.
Sådan lyder det fra transportminister Thomas Danielsen, som til FDM har forklaret, at blinket blot skal skabe opmærksomhed og forhåbentlig få andre bilister til at vise hensyn.
"Jeg ændrer bekendtgørelsen for blink og udrykning, så der blandt andet bliver indført et nyt grønt opmærksomhedsblink til frivillige reddere [...]. Tanken er, at det skal gøre medtrafikanter opmærksomme på, at der her kommer en frivillig redder og forhåbentlig få dem til at vise hensyn [...]," har transportministeren således udtalt.
Han har desuden forklaret, at han håber, at det kan "skabe ro om førerens fremkøring og hele den akutte situation."
Blinket vil kunne bruges på forsøgsbasis fra årsskiftet, og der vil inden da - omkring efteråret - komme en oplysningskampagne, så flest mulige trafikanter er klar over, hvad det betyder.
Misbrug af blinket kan og vil blive sanktioneret af politiet.