Agurken hører ikke hjemme i grøntsagsskuffen, og den må samtidig heller ikke ligge sammen med tomaterne. Æbler må heller ikke ligge ubeskyttet sammen med andre former for frugt og grønt.
Der er mange ‘regler’, når det kommer til opbevaring af grøntsager.
Og der er også faktisk økonomi i at opbevare frugt og grønt korrekt, lyder det fra ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen:
“Man kan spare mange penge ved at lære at opbevare frugt og grønt korrekt, så holdbarheden øges, hvilket kommer godt med i disse tider, hvor alt er blevet dyrere”, udtaler hun.
Modningsfrugter, som tomater og æbler, fremstiller et stof, der hedder ethylen. Det er et stof, der får andre frugter og grøntsager til hurtigere at blive dårlige.
Dette er netop også grunden til, at modningsfrugterne skal isoleres fra andet frugt og grønt for at opnå den mest optimale opbevaring af dem.
Hun pointerer også, at plastemballagen, som de meste frugt og grønt er pakket ind, er beskyttende, da de ikke tåler tør luft særlig godt.
Det er derfor også vigtigt, at rester fra for eksempel gulerødder pakkes ind, så der ikke kan komme luft til. Hertil skal det tilføjes, at udskårne råvarer altid klarer sig bedst i køleskabet.
Løg klarer det bedst ved 18-20 grader, da 10-12 grader snyder løget til at tro, at det er forår, hvilket resulterer i, at løget selv tærer på dets næringsdepoter, og derved forringes kvaliteten af det.
Her har ernæringsrådgiveren set sjove løsninger på, hvordan man opbevarer løgene ved det rigtige temperatur:
“Jeg har hørt om flere, der holder løg i en skoæske under sofaen! Der er ofte køligt og hyggeligt der, og pladsen bliver alligevel ikke brugt til andet.” udtaler hun.
Til ligningen, der giver svar på, hvordan frugt og grønt bliver bedst opbevaret er temperatur også en relevant variabel.
Her er der en liste over, hvordan de forskellige frugter og grøntsager trives bedst:
Opbevares bedst ved stuetemperatur:
-
Tomat
-
Agurk
-
Melon
-
Banan
-
Avocado
-
Artiskok
-
Aubergine
-
Papaya
-
Squash
Opbevares bedst i køleskab:
-
Æbler
-
Pærer
-
Stenfrugter
-
Bær
-
De fleste grøntsager