Når afslørende dokumentarer rammer skærmen, danner folk sig hurtigt et billede af de medvirkende, og lejre bliver dannet - selv når emner som sexisme og uretfærdighed bliver bragt.
Det har Mathilde Falch mærket på egen krop, efter hun medvirkede i DR-dokumentaren 'Sexisme i musikbranchen,'.
I en samtale med Lærke Kløvedahl i podcasten "Det sidste måltid" deler Falch, hvordan dokumentaren både har ændret hendes liv og efterladt dybe spor i musikbranchen.
Et splittet fællesskab
Med en titel, der ikke lagde fingrene imellem, afslørede dokumentaren strukturelle problemer og uacceptabel adfærd i musikbranchen. For Mathilde Falch har konsekvenserne været til at tage og føle på.
"Den [dokumentaren, red.] gjorde verden lidt farlig. Og det er den stadigvæk," fortæller Falch. Hun uddyber, hvordan dynamikken blandt kolleger og offentligheden har ændret sig markant.
"Også bare mennesker på gaden, der forholder sig anderledes til en. Enten er de virkelig taknemmelige eller meget, meget vrede på en. Det er alt muligt. Det har været ret forvirrende."
Et svært valg
Falch afslører, at beslutningen om at deltage i dokumentaren ikke blev taget let. Over flere år afviste hun at være med, blandt andet på grund af frygt for at blive opfattet som "hys eller skinger".
Men en erkendelse af, at hun ikke kunne spejle sig i tidligere beskrivelser af branchen, gjorde udslaget. Fokus skulle rettes mod de problemer, hun selv havde oplevet.
En af de mest omtalte afsløringer i dokumentaren omhandlede trommeslageren Claes Antonsen, der blev anklaget for upassende adfærd, især under optagelserne til 'Toppen af Poppen.' Antonsen valgte selv at stå frem og undskylde offentligt.