De hvide fnug rykker nærmere, og vintersæsonen er officielt begyndt, og de kommende måneder mangler DMI vågne øjne og friske hænder, der har lyst til at byde ind med målinger af snedybden i haven, en nærliggende græsplæne eller lignende.
Det skriver DMI i en pressemeddelelse.
Du behøver ikke være en blæksprutte, der kan have mange bolde i luften eller at være god til at tænke ud af boksen – DMI har brug for nogen der til hverdag og i weekenden kan gå ud og måle dybden af sneen udenfor.
Som snemåler er du med til at sikre kontinuitet og kvalitet i DMI’s klimaovervågning af sne. Du er også med til at forbedre vejrudsigterne, idet viden om den aktuelle snedybde og -udbredelse er afgørende information i vejrmodellerne.
Dagens målinger fra de 70 til 80 lokaliteter, der har en sneobservatør, kan ses i DMI’s vejrarkiv (LINK).
Fakta | Jobbet som snemåler
Du skal kun måle sne de dage, hvor der ligger sne på jorden.
I de sidste 5 år har man i gennemsnit skulle folde tommestokken ud og måle sne 10 gange om året. Der er dog stor variation fra år til år og fra sted til sted, på trods af at Danmark er et lille land.
Du skal helst måle lige før kl. 8 om morgenen og melde resultatet til DMI umiddelbart efter ved hjælp af din mobiltelefon.
Snemålingen består af to dele: Dels en måling af snedybden (med en tjenstligt udleveret tommestok) dels en vurdering (visuel) af sneudbredelsen i terrænet.
Du skal kunne måle både i hverdage og i weekender.
Målingen skal helst foretages i et åbent område, så snedriver i f.eks. en terrassekrog eller en indkørsel ikke påvirker målingen.
Det er en fordel men ikke et krav, at du ikke er kuldskær, og vi sætter pris på stabilitet, så målingerne kommer ind til tiden på de dage, hvor det har sneet.
Snesæsonen varer fra 1. oktober – 30. april (der er langtfra sne hver dag i den periode).
Belønningen er et symbolsk beløb på omkring 2900 kr/år - og en gratis målestok.
For mere information: kontakt klimatologvagt@dmi.dk
Foto: DMI