I 2009 ændrede de danske pengesedler udseende, da Nationalbanken begyndte at trykke sedler med broer og oldtidsfund som motiv.
Inden da havde sedlerne været prydet af kendte danskere såsom Karen Blixen og Niels Bohr, som havde været på sedlerne siden 1997, og nu skal kendte danskere (og én grønlænder) igen være at finde på pengesedlerne.
Sådan lyder det fra Nationalbanken, som har afsløret motivet for de kommende pengesedler.
Løbende udskiftning
De danske pengesedler har ændret sig meget gennem historien. Det skyldes blandt andet, at beløbsstørrelsen og ønsket til design har ændret sig, men årsagen er særligt, at sikkerheden har skulle følge med tiden.
Derfor er der jævnligt blevet trykt nye pengesedler i Danmark; hver gang med opdateret design og/eller opdaterede sikkerhedsfunktioner.
De første blev trykt i 1695, og herefter blev der trykt nye seddelserier i 1713, 1813, 1873 (hvor kronen blev indført), 1908, 1945, 1954, 1972, 1997 og 2009.
Det er altså 15 år siden, at man sidst indførte nye pengesedler, og det er derfor ved at være tid igen. Ifølge Nationalbanken vil de nye pengesedler, som inkluderer sedler med værdi af 50 kr., 100 kr., 200 kr. og 500 kr., blive indført i 2028.
Allerede nu har man dog besluttet, hvad der skal pryde pengesedlerne. Det har Nationalbanken afgjort i fællesskab med interne og eksterne eksperter, museer og forsknings- og uddannelsesinstitutioner og på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt helt almindelige danskere og grønlændere.
På den ene side skal være motiver med havet, da havet "historisk set [har] formet vores samfund gennem søfart, handel og fiskeri," har Jakob Mølgaard Heisel, der er chef for kontanttjenester og analyser i Nationalbanken, forklaret til TV2.
Ifølge ham skal havmotiverne også være med til at "løfte sedlerne ind i nutiden," da mange danskere ofte besøger havet i deres fritid.
På den anden side af sedlerne skal portrætter af kendte danskere (og én grønlænder) og deres bedrifter være, og det er blevet besluttet, at de fire personer og deres bedrifter skal være følgende:
Forfatter H.C. Andersen og eventyr
Seismolog Inge Lehmann og Jordens kerne
Astronom Tycho Brahe og astronomi
Polarforsker og opdagelsesrejsende Arnarulunnguaq og Thuleekspeditionen
Udover de nye motiver er det værd at bemærke, at sedlerne ifølge TV2 bliver nogle få mm lavere end de nuværende af miljøhensyn, og at der ikke bliver trykt nogle 1000-kr.-sedler, da disse udgår d. 31. maj 2025. Herefter vil de være værdiløse.
Hvordan de nye sedler præcis kommer til at se ud, og hvilke motiver der skal pryde hvilke beløbstørrelser, vil Nationalbanken efter planen afsløre i 1. kvartal af 2026.
Du kan læse mere om de nye sedler på Nationalbankens hjemmeside ved at trykke her.