En ny undersøgelse viser, at 31 pct. af danske unge, der har prøvet at gå i solarium, havde deres debut med deres mor.
Det skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.
Mange solariebrugere er måske ikke klar over den risiko, de løber, men solariebrug er kræftfremkaldende. Og jo yngre man er, desto farligere er det. Derfor ønsker Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne en 18-års aldersgrænse.
71 pct. af unge solariebrugere besøgte et solcenter første gang, inden de fyldte 18 år, og næsten hver tredje af dem havde deres solariedebut med deres mor.
“Det er bekymrende, at mødre introducerer deres børn for solariebrug.Selvom de fleste voksne godt ved, at man kan få kræft af at gå i solarium, så er der helt tydeligt et behov for at bevidstgøre forældre om de alvorlige konsekvenser. Modermærkekræft er en kræftform, der kan sprede sig til andre organer og have døden til følge, hvis den ikke opdages i tide,” siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
Behov for en 18-års aldersgrænse
I Danmark har vi aldersgrænser for køb af alkohol og tobak, fordi vi ved, at det er sundhedsskadeligt, og at børn og unge ikke nødvendigvis kan overskue konsekvenserne af deres handlinger på langt sigt.
Alligevel er solariebrug tilladt for alle – uanset alder. Også på trods af, at børn og unge er særligt udsatte i forhold til uv-stråling. Det skyldes, at celledelingen i overhudens pigmentceller er størst tidligt i livet, når hudens overflade vokser.
Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra blandt andet solarier, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet.
Det er kræftfremkaldende
I 2009 fastslog WHO, at uv-stråling fra solarier med sikkerhed er kræftfremkaldende. Sammenhængen mellem uv-stråling fra solarier og kræft i huden er enkel – jo flere gange man går i solariet, des større er risikoen for at udvikle modermærkekræft.
Solariebrug er også skadeligt, selvom du kun bruger det sjældent, og Solarieforbrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 pct., og går du i solarium, før du fylder 35 år, er risikoen øget med 60 pct.
3 ud af 4 tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år kan forklares med solariebrug.
Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt unge 15-34-årige.
Hvert år konstateres omkring 2.500 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark, hvoraf 176 er blandt unge mellem 15-34 år. Cirka 275 dør af modermærkekræft årligt.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse