Dansk

webmaster

363 uger siden

|

01/02/2018
Mangler du hjælp til at analysere betydningen af et digt, budskabet i en kortfilm eller symbolikerne bag et maleri? Her finder du en række analysemodeller, der hjælper dig til en bedre analytisk forståelse.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er ikke altid lige let at forstå sig på litteratur, film eller billeder. De tre kunstformer gemmer nemlig ofte på budskaber, symboler og temaer, som kan være svære og få øje på, og som kræver, at man kaster sig ud i en længere analyse.

Af samme grund har Dagens.dk samlet en række analysemodeller, der har til formål at hjælpe til forståelsen af disse kunstformer og give en håndsrækning, når studieopgaven skal skrives, eller du ønsker en dybere indsigt i et maleri eller et digt.

Analysemodeller

Analyserende artikel - Se hvordan du opbygger en analyserende artikel fra start til slut. Se lærerens trick til at lave den bedste analyse og giver din opgave et ekstra løft.

Billedanalyse - en grundig hjælp til bedre forståelse af billedanalyse. Denne model går i dybden med både malerier, fotografier, grafiske billeder og reklamefotos.

Digtanalyse - en analysemodel der systematisk dykker ned i digtformen og lærer dig, hvordan du finder frem til forståelsen og budskaberne bag de forskellige genrer indenfor lyrik gennem grundig digtanalyse.

Diskursanalyse - Diskurs handler om en verdensforståelse, der er sprogligt konstrueret. Når du skal lave en diskursanalyse, undersøger du det sprog, der er bruges.

Fakta og fiktionskoder - De to begreber kommer oprindeligt fra filmens verden, men de kan også uden problemer anvendes i skriftlig jounalistik og de anvendes flittigt. Læs her, hvordan du bruger fakta og fiktionskoder.

Fodnoter er en uundværlig del, når der skal skrives opgaver. Sådan laver du korrekte henvisninger med fodnoter og litteraturliste.

Induktiv metode er en videnskabelig metode, der tager sit udgangspunkt i konkrete observationer. Her kan du lære alt om induktiv metode og brug af metoden.

Introducerende artikel - I en introducerende artikel præsenterer du dit emne for den forudsætningsløse læser. Det vil sige, at læseren ikke kender til stofområdet og din behandling af det endnu. Derfor gælder det om at være præcis og klar i spyttet i en intro-artikel.

Kildekritik - Læs alt om kildekritik og de forskellige kildetyper her. Vi har lavet en let og overskuelig guide, som fremhæver de vigtigste elementer i en kildekritisk analyse og begreber.

Kortfilm analyse - en analyseform der benyttes, når man ønsker en dybdegående indsigt i kortfilm og hvordan man når ind til kernen og budskaberne bag en klassisk kortfilm via kortfilm analyse.

Metatekst - I en metatekst præsenterer du resultaterne af din undersøgelse på en måde, der vækker interesse hos læseren. Her følger nogle gode råd til, hvordan du gør metateksten skarp og læseværdig.

Novelleanalyse - hvad er en novelle? Svaret findes i denne novelleanalyse, der giver dig alle værktøjerne til at kunne analysere og forstå en novelle og hvad den forsøger at fortælle dig.

Novelle genretræk - En novelle har en række karakteristiske træk, der kendetegner den. Novelle genretræk er en vigtig del af en novelleanalyse og her får du en dybdegående forklaring og eksempler.

Personkarakteristik - Ved tekstanalyse kommer du ikke uden om disciplinen personkarakteristik, men den er heldigvis ikke svær at lave, og her kan du se, hvordan du gør.

Perspektivering - En perspektivering er ofte en del af de større skriftlige opgaver, og den skrives, efter at du har færdiggjort konklusionen.

Problemformulering - Her får den en lang række eksempler på en god problemformulering. Problemformulering eksempel kan bruges til inspiration, når du skal løse en opgave.

Påstand belæg hjemmel hører til i argumentationens verden og bruges, når man har behov for at analysere argumenter. Toulmins argumentationsmodel er bygget op i disse tre hovedelementer påstand belæg hjemmel.

Retorisk spørgsmål - Hvad er et retorisk spørgsmål? I virkeligheden er spørgsmålet ikke et spørgsmål, men snarere en humoristisk, sarkastisk bemærkning, som du i egentlig ikke forventer svar på. Find flere eksempler her.

Retoriske virkemidler - Her kan du læse om vigtigheden af retoriske virkemidler i taler og kommunikation. Sådan opbygger du den perfekte tale med sproglige virkemidler.

Sagprosa - har du styr på prosaformen? Ligesom der findes fagprosa, findes der også sagprosa. Denne model hjælper dig til at forstå sagprosa, ligesom du bliver i stand til at analysere den litterære genren.

Scenisk fremstilling - Den sceniske fremstillingsform eller fortællemåde er ét af de værktøjer eller virkemidler, som du kan finde i danskfagets eller forfatteres værktøjskasse. Lær alt om scenisk fremstilling her.

Synopsis - hvad er en synopsis? Hvordan bruges denne model og hvordan kan man analysere ud fra den? Her får du gode råd til, hvordan du opstiller en klassisk synopsis som et analytiske værktøjer.