Forskellige EU-krav er ifølge Beredskabsinfo blandt andet skyld i, at Danmark inden udgangen af 2025 får et nyt 112-system.
Det nye system er ifølge Rigspolitiet lige nu i en indledende analysefase, hvor der er gang i en dialog med leverandørmarkedet og en afdækning af økonomien bag det nye system.
Systemet forventes at blive udbudt i EU i 2023, og den nye løsning skal være fuldt fungerende ultimo 2025.
Hovedårsagen til skiftet er, at den nye it-løsning skal leve op til en række nye EU-krav.
Det gælder blandt andet 'European Electronic Communications Code' (EECC) - teledirektivet - og 'European Accessibility Act' - tilgængelighedsdirektivet.
Disse nye krav skal blandt andet være med til at gøre det nemmere og mere sikkert for borgere med funktionsnedsættelser at komme i kontakt med alarmcentralen.
Der er derfor nedsat en ministeriel følgegruppe, et strategisk projektforum og fire arbejdsgrupper - som har repræsentanter fra henholdsvis Energistyrelsen, teleindustrien, politiets sektorområde, brandvæsenet og det præhospitale område - som skal arbejde med at implementere det nye system i Danmark, når den tid kommer.
Alt i alt er det selvfølgelig positivt med skærpede krav, som gør det nemmere for borgerne at komme i kontakt med alarmcentralen.
Landets brandvæsener er dog bekymrede over fremtidsplanerne, da Rigspolitiet har foreslået, at de måske ikke længere vil vedligeholde 'picklister' til alarmmeldinger og udrykningsområder.
Det betyder i praksis, at brandvæsenerne selv skal uddele opgaver til de forskellige brandstationer og sammensætte udrykninger, hvilket i dag sker på alarmcentralen.
Flyttes dette til brandvæsenerne vil det kræve, at der oprettes en døgnbemandet vagtcentral hos alle brandvæsener, hvilket der langt fra er i dag.