Oprydningen efter det store rod ved Nordic Waste er langt fra en lille sag for Randers Kommune.
Mens udgifterne til at rydde op efter det konkursramte affaldsfirma har nået svimlende højder, har staten skudt 200 millioner kroner ind i sagen, hvilket hjælper på bundlinjen.
Men selv med denne økonomiske håndsrækning står Randers Kommune tilbage med en regning på omkring 300 millioner kroner.
Det skriver Ekstra Bladet.
“Det er en meget stor udgift, og vi har sagt hele tiden, at vi har brug for hjælp til at håndtere udgifterne," forklarer kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.
Lavere end forventet
Selvom det lyder som et enormt beløb, kunne det faktisk have været værre.
Omkostningerne ved at omlægge Alling Å, som blev truet af jordmasserne ved det forurenede område, har vist sig at være lavere end frygtet.
Før jordskreddet i december sidste år flød åen nemlig lige forbi det beskadigede område. En midlertidig løsning blev at rørlægge åen for at beskytte den mod forurening.
Nu, efter måneder med hårdt arbejde, har Randers Kommune formået at grave et nyt løb til åen på den modsatte side af vejen. Det betyder, at åen igen kan flyde frit, og de tunge pumper, som har holdt vandet væk fra det forurenede område, endelig kan slukkes.
Jesper Kaas Schmidt udtrykker lettelse over fremskridtet:
“Det er en stor milepæl for os, at vi har kunnet reetablere åen så tæt på det naturlige forløb. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi turde drømme om.”
Kan låne pengene
Selvom der er positive fremskridt på vandfronten, er de økonomiske udfordringer langt fra løst. Byrådet i Randers står nu over for en vigtig beslutning om hvorvidt de skal tage imod muligheden for et statsgaranteret lån på op til 375 millioner kroner, eller ej. Beslutningen forventes at blive afgjort ved byrådsmødet i november.
Samtidig har Randers Kommune ikke givet op på at få hjælp fra forureneren. Kommunen har stillet krav mod konkursboet efter Nordic Waste og mod søsterselskabet DSH Recycling, som ejer grunden. Men DSH Recycling har valgt at tage kampen op og har stævnet Randers Kommune. Striden mellem parterne ser nu ud til at skulle afgøres i Vestre Landsret.