Antallet af tvangsauktioner i Danmark er på det laveste niveau siden 2006.
Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2024 gennemført blot 1.376 tvangsauktioner, hvilket markerer et historisk lavpunkt i næsten to årtier.
Brian Friis Helmer, privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank, peger på et robust arbejdsmarked som den primære årsag til den positive udvikling: "Selv om højere renter og højere priser har gjort det dyrere at være dansker og boligejer, så er det ikke noget, som har sendt flere mod en tvangsauktion. Det skyldes især, at arbejdsmarkedet stadig står brølstærkt. Beskæftigelsen er rekordhøj, og ledigheden er fortsat ganske lav trods en mindre stigning."
Det skriver Ekstra Bladet.
Samtidig har boligmarkedet vist modstandsdygtighed, hvilket Allan Sørensen, cheføkonom hos Dansk Industri, mener har spillet en afgørende rolle.
Når boligmarkedet er velfungerende, bliver det lettere for økonomisk pressede boligejere at sælge deres bolig på normale markedsvilkår frem for via en tvangsauktion.
"Og så er det en stor fordel at få solgt boligen i en normal handel i stedet for på en tvangsauktion. Boliger der bliver handlet på tvangsauktioner sælges typisk til markant lavere priser," skriver Sørensen.
De sidste fire år har antallet af tvangsauktioner været lavt, og tendensen ser ud til at fortsætte i 2025.
Ifølge Allan Sørensen er der flere grunde til optimismen. Renterne er på vej ned, beskæftigelsen er høj, og danskernes købekraft er genoprettet efter en periode med inflation og økonomisk usikkerhed.
Med et stabilt boligmarked og en stærk økonomi ser fremtiden lys ud for danske boligejere.
Selvom udfordringer som stigende leveomkostninger stadig lurer i horisonten, tyder meget på, at tvangsauktioner forbliver et sjældent fænomen i de kommende år.