Hvert år strømmer tusindvis af danskere til populære sommerhusområder for at nyde et afslappet afbræk fra hverdagen.
Men for nogle feriehungrende familier bliver drømmen om afslapning til et mareridt, når de falder i fælden hos svindlere på sociale medier.
De kriminelle bagmænd står klar med falske sommerhusannoncer, og flere danskere er blevet snydt af disse falske opslag på Facebook.
En af dem er Ann-Dorthe Bering, der mistede 16.000 kroner til sommerhussvindlere.
Svindlerne benytter sig af hackede profiler og stjålne billeder fra udlejningshjemmesider til at skabe troværdige, men falske annoncer i grupper på Facebook.
Her udlejes luksussommerhuse med lokkende beskrivelser og attraktive faciliteter som swimmingpools og store grunde.
Men de ellers tilforladelige profiler bag disse opslag er skabt til ét formål, nemlig at narre penge fra intetanende lejere.
Sådan skriver DR.
Ann-Dorthe Bering er blot én af mange, der blev snydt af falske profiler som "Birgitte" og "Peer," da hun sidste år ønskede at leje et sommerhus for efterårsferien.
Hun havde en lang og tilsyneladende troværdig korrespondance med de to profiler og tjekkede endda tinglysningen for at sikre sig, at ejerskabet af sommerhuset stemte overens.
Men hendes grundighed var desværre ikke nok til at opdage svindlen.
Svindlerne bliver dygtigere og dygtigere
Flere danskere er blevet snydt af den samme metode.
Svindlerne anvender hackede profiler, der ser realistiske ud, med både venner og aktivitet, hvilket gør dem svære at gennemskue.
Cybersikkerhedsekspert Jens Myrup Pedersen fra Aalborg Universitet forklarer, at disse profiler kan virke helt legitime, da svindlerne går grundigt til værks ved at ændre profilens navne, så de matcher tinglysningens oplysninger om sommerhusets ejere.
For Ann-Dorthe kulminerede svindlen med et afgørende telefonopkald, få timer efter hun havde overført pengene.
En kvinde kontaktede hende og spurgte, om hun var blevet snydt online, da kvinden netop havde modtaget Ann-Dorthes penge på sin konto. Denne kvinde, der havde givet sine kontooplysninger væk i god tro gennem en hjælpegruppe på Facebook, blev uden at vide det brugt som ”muldyr” i svindeloperationen.
Metoden med muldyr bliver anvendt til at sløre sporene. Ifølge Jens Myrup Pedersen bliver folk, ofte presset økonomisk, brugt til at modtage og videresende penge uden at vide, at de indgår i en kriminel handling.
Ann-Dorthes overførsel på 16.000 kroner blev delt mellem flere konti, og hun fik kun en mindre del af pengene retur.
For nylig anholdt politiet en mistænkt bagmand, Martin Bryhl, der er kendt fra tidligere sager om bedrageri på sociale medier.
Den anholdte står nu tiltalt for over 70 tilfælde af bedrageri gennem falske sommerhusannoncer, hvilket ifølge anklagerne har indbragt ham over 650.000 kroner.