Alvorlig terrortrussel mod Danmark: Nu får det konsekvenser for den almene dansker

Mathias Madsen

2 timer siden

|

05/10/2024
Indland
Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk
En række foruroligende hændelser i Danmark og Sverige får nu konsekvenser.

Dagens topnyheder

Siden terrorangrebet mod Krudttønden i København i 2015 har de fleste danskere for alvor været bevidste om, at risikoen for, at helt almindelige danskere bliver ofre i et terrorangreb, er reel.

Siden da har Politiets Efterretningstjenestes (PET's) vurdering af terrortruslen mod Danmark da også været, at den er alvorlig (niveau 4 ud af 5), og grundet de igangværende uroligheder i Mellemøsten er truslen i øjeblikket skærpet.

Det blev helt tydeligt onsdag, da der pludselig lød høje eksplosioner fra Israels ambassade i Hellerup.

Her sprang to håndgranater, og man fandt hurtigt ud af, at det var to svenskere på henholdsvis 16 og 19 år, som havde kastet granaterne og desuden været i besiddelse af endnu flere granater.

Svenskerne blev anholdt og sigtet for dette, og tidligere på dagen lørdag kom det så frem, at politiet også har valgt at sigte dem begge efter terrorparagraffen.

På baggrund af dette og lignende hændelser i Stockholm har Rigspolitiet nu i samarbejde med flere af landets politikredse og PET valgt at opruste langs de danske grænser for at sikre danskerne bedst muligt.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse.

"Beslutningen om at styrke den kriminalitetsbekæmpende, synlige og forebyggende politiindsats i de grænsenære områder sker med baggrund i de seneste dages hændelser i København og Stockholm," lyder det således.

"Den seneste udvikling bekræfter desværre, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Vi følger den nuværende situation tæt, vurderer betydningen for det samlede trusselsbillede og iværksætter løbende de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger," har chefpolitiinspektør i Rigspolitiet Peter Ekebjærg udtalt.

Får konsekvenser for den almene dansker

Terrorangreb og terrortruslen mod Danmark har naturligvis store konsekvenser for danskerne, da civile i værste fald kan miste livet på grund af terrorhandlinger, men nu får politiets håndtering af situationen også en anden og mere indirekte konsekvens for danskerne.

Oprustningen langs grænsen mod både Sverige og Tyskland gør nemlig, at politiet vil være mere til stede og udføre flere stikprøvekontroller mod de rejsende.

"Den styrkede politiindsats har fokus på at forebygge og forhindre personfarlig kriminalitet og vil blive gennemført ved stikprøvevis kontrol af køretøjer og indrejsende på grænserne mod Sverige og Tyskland," lyder det således i pressemeddelelsen.

Det er Københavns Politi og Nordsjællands Politi, der får mere at se til ved grænsen mod Sverige, og det er Syd- og Sønderjyllands Politi og Sydsjælland og Lolland Falsters Politi, som får mere at se til ved grænsen mod Tyskland.

Her skal betjentene i gang med at tjekke endnu flere biler, tog og færger, end de allerede gør, og det betyder, at danskerne altså risikerer mere ventetid og kø ved Danmarks grænseovergange.

Det er dog kun midlertidigt. Ifølge Rigspolitiet er der nemlig tale om "en midlertidig indsats, som politiet vil evaluere behovet for løbende."

Terrortrusselsniveauet mod Danmark bliver hvert år vurderet af PET, og den kan være minimal, begrænset, generel, alvorlig og meget alvorlig.

Siden terrorangrebet mod Krudttønden i 2015 har niveauet ligget på alvorlig, som defineres ved, at "der er en erkendt trussel," og at "der er kapacitet, hensigt og planlægning." Siden marts i år har urolighederne i Mellemøsten skærpet niveauet inden for trusselsgraden alvorlig.

Du kan læse mere om PET's terrortrusselsvurdering ved at trykke her.