Adskillige plejehjem har samme alvorlige problem - men alligevel bliver mulig løsning set ned på

Nicolai H

21 uger siden

|

27/08/2024
Indland
Foto: PeopleImages.com/Shutterstock
Foto: PeopleImages.com/Shutterstock
“Det er for stort et skridt at tage,” mener forvaltningschef.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når medicin forsvinder som dug for solen på plejehjemmene, er det ikke kun pillerne, der vækker bekymring – det gør løsningerne også.

Med idéen om øget overvågning på bordet forsøger politikere at få styr på medicinsvindet, men Aarhus Kommune og Fagforbundet FOA har sat hælene i.

Det er ikke småting, der har været på spil. TV2 Østjylland kunne mandag afsløre, at mindst 38 kommuner har haft problemer med forsvindende medicin siden foråret 2023.

Fra et par smertestillende piller til hele 1.000 morfinpiller ad gangen – medicinen har haft det med at forsvinde på mystisk vis. I 18 af disse kommuner har politiet endda måtte træde ind for at få styr på situationen.

Så hvad gør man, når medicinen forsvinder, og kontrollen vakler? Moderaternes sundhedsordfører, Monika Rubin, var ikke bleg for at foreslå mere overvågning som en mulig løsning.

Og det bliver ikke bare en lokal diskussion. Planen er at få sundhedsminister Sophie Løhde (V) med om bord for at diskutere nationale tiltag.

Men i Aarhus Kommune er man skeptisk. Heidi Have, forvaltningschef i Ældre & Omsorg, ryster på hovedet af forslaget om videoovervågning i plejehjemsbeboernes private hjem.

"Så det vil sige, at hvis vi skal have videoovervågning, så vil det være i en borgers lejlighed i døgnets 24 timer, og hvis man så ser på, hvor lille problemet er, så synes jeg, det er et for stort skridt at tage," siger hun til mediet.

Fagforbundet FOA er på samme linje. Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren, understreger, at øget overvågning og flere regler ikke nødvendigvis er løsningen.

"Det duer ikke, vi øger bureaukratiet, kontrol og tilsyn, når vi med den anden hånd ønsker at give øget tillid og større råderum," udtaler hun.

Hos Kommunernes Landsforening er der også modstand mod flere regler og overvågning. De ser hellere, at fokus rettes mod mere tillid og bedre arbejdsgange frem for flere kameraer og kontrolforanstaltninger.

Aarhus Kommune har selv haft deres portion af medicinsvind i løbet af 2023. Her har det handlet om små mængder morfin, diabetesmedicin og sovepiller, der er forsvundet. Men i stedet for at montere kameraer i alle hjørner, valgte kommunen at skærpe arbejdsgangene omkring medicinhåndteringen. Ifølge kommunen har det været nok til at stoppe svindet.