300 år gammel lort fundet i Aalborg: Nu afslører den overraskende viden om 1600-tallets rigeste danskere.

Emil Ryttergaard

409 uger siden

|

14/11/2016
Indland
Foto: Vimeo
Foto: Vimeo
Afføringen fra en biskop kan gemme på nye historiske opdagelser om kost og handelsvarer.

Dagens topnyheder

Arkæologi er langtfra som man kender det fra Hollywood-filmene om Indiana Jones. 

I virkeligheden bruger arkæologer meget tid på at undersøge de mest besynderlige genstande, hvilket et nyt fund vidner om, skriver Kristeligt Dagblad

Forskere fra Moesgaard Museum, Nordjyllands Historiske Museum og Aarhus Universitet har nemlig fundet og undersøgt en 300 år gammel lort. 

Lorten blev fundet i 1937 i en latrinkasse, som forskerne fandt nedgravet i Aalborg i haven hos ved den tidligere bispegård, men nu har forskerne undersøgt afføringen, der kan afsløre nye vaner for historikere landet over. 

Fund kan  afsløre overklassens madvaner
Det er nemlig meget sjældent, at et gammelt lokum kan forbindes til en særlig bolig, men i dette tilfælde kan forskerne nøjagtigt sige, hvad overklassen spiste i 1600-tallet, hvilket ikke har været dagligdagskost: 

- Det var jo tydeligt, at personen har spist mange bær og nødder. Men derudover fandt vi et peberkorn, og det første fund af multebær i Danmark. Og det er interessant. For peber kom dengang fra Indien og var meget dyrt, og multebær skulle man have fragtet hertil fra Norge. Derudover var der også noget så eksotisk som figner og vindruer, fortæller Peter Mose Jensen, der er arkæo-botaniker og en af forskerne bag undersøgelsen.


Forskningen i skrald og efterladenskaber er generelt et område på vej frem, da det giver historikerne ny viden, siger historiker Jakob Ørnbjerg:

- Helt overordnet er skraldeforskning et område på vej frem i de her år. Populært sagt kan man sige: Vis mig dit skrald, din afføring og andre efterladenskaber, og jeg skal sige dig, hvem du er.

Se selv mere om bispeklumpen, som lorten også kaldes herunder: