Danmark er generelt kendt for at være et forholdsvis fredeligt land, hvor våben ikke fylder meget i hverdagen.
Det gør sig også gældende, hvis man kigger på Ordensmagten. Politiet i Danmark bærer nemlig som udgangspunkt "kun" en pistol, og i Danmark er det i modsætning til i eksempelvis USA og Storbritannien ikke usædvanligt at se en politietbetjent på gaden, som ikke er iført en skudsikker vest.
Det skyldes, at politiet i Danmark har stor fokus på at løse problemer uden brug af vold og magt, selvom det selvfølgelig desværre ikke altid er muligt.
Derfor er de danske betjente også udstyret med både håndjern, politistav og peberspray, og snart får betjentene i tre af landets 14 politikredse endnu et våben at vælge mellem.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Rigspolitiet.
Her står der: "Fra søndag den 1. december vil strømpistoler for første gang nogensinde komme med i politiets bælter," men det gør sig ikke gældende overalt i landet.
Det er nemlig kun et forsøg, at politiet i Danmark skal være udstyret med strømpistoler, og derfor er det kun i Københavns Vestegns Politi, Nordjyllands Politi og Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, at det bliver aktuelt til at starte med.
"Efter en markedsafdækning og en grundig uddannelse af brugerne er politiets strømpistol nu klar til at blive taget i brug i en prøveperiode i de tre politikredse Københavns Vestegns Politi, Nordjyllands Politi samt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi," lyder det således i pressemeddelelsen.
Foto: Rigspolitiet
Strømpistolen bliver afprøvet fra og med d. 1. december 2024 og indtil juli 2026, hvor den såkaldte pilotperiode afsluttes. På det tidspunkt skal det herefter besluttes, om strømpistolen skal gøres til en fast del af samtlige betjentes udstyr i alle danske politikredse eller ej.
"Under pilotperioden bliver der løbende og systematisk indsamlet data om politiets brug af strømpistolen, ligesom der løbende evalueres på effekten af strømpistolen, og hvordan politibetjentene oplever det nye magtmiddel," lyder det.
Valgt på grund af lang rækkevidde
Strømpistolen, som udvalgte betjente i de tre politikredse skal bære de næste mange måneder, er en Axon Taser 10, som er en forholdsvis ny strømpistol, der blandt andet er blevet valgt på grund af "strømpistolens store rækkevidde og muligheden for affyring af op til 10 pile, som muliggør, at træfpunkterne kan tilpasses alt efter afstanden til gerningspersonen."
"Disse egenskaber vurderes at højne sikkerheden for både politiet og borgere i situationer, hvor politiet anvender strømpistolen," lyder det fra Rigspolitiet, og netop sikkerhed er da også årsagen til, at politiet nu tester, om strømpistoler fremover skal være en fast del af politiets udrustning.
Håbet er nemlig blandt andet, at strømpistolen kan være et ikke-dræbende alternativ til pistolen, som desværre af og til bruges mod eksempelvis psykisk syge, som er bevæbnede.
Ifølge Rigspolitiet kan strømpistolen også blive brugt i andre end de tre nævnte politikredse i perioden, "hvis opgaven tilsiger det."
Foto: Rigspolitiet