Fødevarestyrelsen udsender en vigtig påmindelse til alle danskere, der elsker at spise vandmelon.
Husk at skylle dine meloner!
Hvert år er der tilfælde, hvor forbrugere oplever opkast og diarré på grund af bakterier og virus, der stammer fra frugt og grønt, især fra udlandet. Dette gælder også for meloner.
Bakterierne kommer ofte fra forurenet vand, fra høstarbejdere med dårlig håndhygiejne, eller under transporten. Derfor er det vigtigt at skylle både vandmeloner, honningmeloner, netmeloner og andre meloner i rent, koldt vand, før du skærer dem ud med rene køkkenredskaber.
Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at du skyller al frugt og grønt grundigt, inden du spiser det. Så næste gang du forbereder en lækker melon til en sommer snack, husk at give den et godt skyl først. Det er et lille skridt, der kan gøre en stor forskel for din sundhed.
Bør man skylle andre frugter?
Ja, der er flere fødevarer, som det er en god idé at skylle før brug. Her er nogle eksempler:
Frugt og grøntsager: Generelt bør alle frugter og grøntsager skylles før brug, selvom de skal skrælles. Bakterier på skrællen kan overføres til frugtkødet, når du skræller eller skærer i frugten.
Bær: Bær kan indeholde bakterier eller pesticider og bør derfor altid skylles grundigt.
Salat og spinat: Selvom posen siger "vasket og klar til brug", er det stadig en god idé at skylle salat og spinat, da der kan være bakterier tilbage.
Dåsefrugt og -grøntsager: Selvom de er konserverede, kan dåsefrugt og -grøntsager indeholde overskydende salt eller sukker, som du kan skylle af.
Ris: Ris kan indeholde spor af arsen, som kan skylles af ved at skylle risen grundigt før madlavning.
Kød: Skylning af kød er et omdiskuteret emne. Nogle mener, at det kan hjælpe med at fjerne bakterier, mens andre mener, at det kan sprede bakterier i køkkenet. Hvis du vælger at skylle kød, skal du være meget omhyggelig med at rengøre alt, hvad kødet har været i kontakt med, for at undgå krydskontaminering.
Husk altid at skylle dine hænder, skærebrætter, knive og andre redskaber grundigt efter at have håndteret rå fødevarer, især kød, for at forhindre spredning af bakterier.