Svampejagten er sat ind: Disse tre ting skal du især huske

Kamille Isaksen

6 uger siden

|

10/10/2024
Guides
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Den spirende begejstring over svampesæsonen kommer også med en advarsel.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Efteråret har for alvor gjort sit indtog, og selvom mange måske forbinder sæsonen med køligere temperaturer, mørkere dage og tiltagende blæst, er der en hel del, der glæder sig over naturens rigdomme.

For svampeentusiaster er efteråret nemlig ensbetydende med svampejagt, og skove og enge bliver nu et tilløbsstykke for dem, der drømmer om at finde lækre kantareller, Karl Johan-svampe eller måske en sjælden rørhat.

Men den spirende begejstring over svampesæsonen kommer også med en advarsel.

Det er nemlig ikke alle svampe, der er sikre at samle, og især børns nysgerrighed kan føre til farlige situationer, når de bevæger sig ud i naturen.

Selvom svampejagt er en skøn efterårsaktivitet for hele familien, kan det hurtigt udvikle sig til en risikofyldt oplevelse for de mindste.

Børneulykkesfonden advarer forældre om faren ved svampe, især når børn bevæger sig i skovbunden.

Sådan skriver Sjællandske Nyheder.

Små hænder kan hurtigt blive fristet af de mange farverige og anderledes former, som svampene præsenterer, og det er derfor vigtigt, at forældre er ekstra opmærksomme.

”Svampe vokser typisk i børnehøjde, så de er nemme at komme til. Vi anbefaler, at man er opmærksom på sine børn og sørger for, at de ikke kommer i kontakt med giftige svampe,” udtaler Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Det kan være svært at skelne

Når man bevæger sig ud i naturen, kan det være en udfordring at skelne mellem spiselige og giftige svampe.

Nogle arter kan være særdeles farlige, hvis de indtages, og mange har tilmed en udseende, der kan forveksles med de sikre varianter.

Børneulykkesfonden anbefaler derfor, at man som forælder sørger for at lære børnene, at de ikke må røre eller plukke svampe uden en voksens godkendelse.

Hvis uheldet alligevel skulle være ude, er det vigtigt at kontakte Giftlinjen straks for at få vejledning og hjælp.

Her er de gode råd:

For at mindske risikoen for forgiftning og uheldige situationer har Børneulykkesfonden udarbejdet en række gode råd til forældre og svampejægere, der ønsker at færdes sikkert i naturen:

  1. Pluk kun de svampe, du kender – Hvis du ikke er helt sikker på, at svampen er spiselig, så lad den stå.

  2. Undgå blind tillid til svampe-apps – Selvom teknologien kan være en stor hjælp, er der stadig risiko for fejlklassificeringer. Brug derfor altid din egen viden og sund fornuft.

  3. Dokumentér dine fund – Tag billeder af de svampe, du tilbereder og spiser (både over- og underside samt stok), så du har et referencepunkt, hvis du skulle få brug for rådgivning.

Ifølge Giftlinjen modtager de hvert år mange henvendelser vedrørende kontakt med svampe, og særligt efteråret er en travl tid.

I 2023 blev der registreret hele 744 henvendelser om svampekontakt, hvoraf 27 af dem handlede om meget giftige arter.

Tallene for i år viser allerede 434 registrerede sager frem til uge 39, og oktober, der traditionelt er kendt som den travleste måned for svampejagt, forventes at øge dette antal yderligere.

Så nyd de smukke efterårsfarver og gå på jagt efter naturens lækre skatte, men gør det med omtanke.

For selvom skoven byder på mange fantastiske fund, er det ikke alle, der hører til på middagsbordet.