Genialt: Sådan gør du din sløve saks skarp igen

Mathias Madsen

21 uger siden

|

24/08/2024
Guides
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Et smart trick kan gøre din saks så god som ny nærmest helt gratis.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De fleste har den enten i køkkenskuffen, penalhuset eller på kontoret. En saks er for mange et uundværligt redskab, men den kan hurtigt blive sløv.

Det kan skyldes, at man ikke passer ordentlig på den, at man klipper i ting, som saksen ikke har godt af eller simpelthen blot, at saksen er blevet gammel og slidt.

Heldigvis findes der en nem og endda billig metode til at gøre din sløve saks skarp og nærmest så god som ny igen!

Det har magasinet Idenyt afsløret i en video på Facebook, hvori det vises, hvordan man ved hjælp af blot lidt sølvpapir, kan gøre sin sløve saks skarp.

Du kan se hvordan i videoen herunder.

Andre lignende metoder til at gøre en sløv saks skarp igen kan være at gøre som på videoen, men med sandpapir i stedet for sølvpapir, eller at "klippe" omkring flaskehalsen på en glasflaske.

Ved alle tre nævnte metoder skal man dog være opmærksom på, at det er metoder, som virker enkelte gange; de kan ikke holde liv i en saks for evigt. På et tidspunkt skal saksen skiftes ud eller slibes professionelt, men de nævnte metoder er gode til at forlænge din saks' levetid!

Gammelt redskab

Vidste du i øvrigt, at saksen menes at være en mere end 3500 år gammel opfindelse? Man mener nemlig, at saksen blev opfundet i Det Gamle Egypten ca. i år 1500 f.Kr.

De ældste sakse, man har fundet, stammer fra Mellemøsten og er netop 3000-4000 år gamle. De var såkaldte "fjedersakse," som består af to bronzeblade forbundet med et tyndt buet stykket bronze.

Krydsbladede sakse, som vi kender saksen i dag, blev først opfundet ca. i år 100 e.Kr. af romerne.

De krydsbladede sakse og punktforbundne sakse blev oprindeligt primært brugt i Romerriget, Kina, Japan og Korea, mens man i det meste af Europa brugte fjedersakse helt op i 1500-tallet.