Gennemsnitshøjde Danmark

KC

271 uger siden

|

05/11/2019
Indland
Gennemsnitshøjde Danmark
Så høje blive vi danskere i gennemsnit.
Ifølge Danmarks Statistik hedder gennemsnitsdanskeren Nielsen og er 41,5 år gammel, men hvor høj er han eller hun? Her kan du læse om gennemsnitshøjde i Danmark.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den gennemsnitlige dansker har haft vokseværk gennem de sidste 100 år. Faktisk i sådan en grad, at gennemsnitshøjden i Danmark er øget med hele 10 cm på blot små 100 år.

Gennemsnitshøjde Danmark

De godt 10 cm danskerne er vokset gør os til et af verdens højeste folkefærd, og en stor international undersøgelse i 2016 viste, at de danskere, der blev født i 1997 i dag, er omkring 10 cm højere end deres forfædre, der blev født tilbage i 1896.

I 1914 var gennemsnitshøjde i Danmark for mænd 170 cm, hvilket placerede dem på en 9. plads, mens kvinderne indtog en 11.plads med deres 157,1 cm.

I 2014 var gennemsnitshøjde i Danmark for mænd steget til 181,4 cm, hvilket rykker dem frem til en 5. plads, mens kvinderne kunne indtage en 7. plads med deres nu 167,2 cm.

Det gør os med andre ord til nogle af de højeste mennesker på kloden.

Danmark kontra Europa

Men det er ikke kun danskerne, der er skudt i vejret i perioden. 

Det er udelukkende europæiske lande, der er at finde på top 10 både hos kvinder og mænd, så der findes altså særlige fordelagtige forhold i dette område af verden.

Men det betyder ikke, at folk i andre dele af verdenen ikke også har lagt sig adskillige centimeter til i højden. Det er de, men nogle altså mere end andre.

Befolkningen i for eksempel Namibia er kun vokset med godt 2 cm til 167 cm for mænd og 158, 8 for kvinder, så er europæerne har altså tillagt sig et betydeligt antal centimeter i forhold til dem. 

I det hele taget er indbyggerne i de fleste afrikanske lande placeret omkring ækvator og syd for kun få cm højere i dag end deres forfædre 100 år tilbage i tiden.

Det viser studiet, der har hele 18,6 millioner deltagere fra hele 200 lande. Med data fra næsten 1.500 studier undersøgte forskerne udviklingen i højden hos 18-årige personer i perioden fra 1914 og frem til 2014.

I Danmark er det Statens Institut for Folkesundhed, der har stået for at videregive oplysningerne om danskernes højde til studiet, der blev publiceret i eLife.

Gennemsnitshøjden i hele verden

Gennemsnitshøjde Danmark kan dog ikke konkurrere med verdens højeste, der for mændenes vedkommende er de hollandske mænd med deres 182,5 cm.

Hos kvinderne er det de lettiske kvinder, der indtager førstepladsen med på 169,8 cm.

Det er dog ikke hos de to befolkninger, at man finder selve vækstrekorden.

For kvindernes vedkommende er det de sydkoreanske kvinder, der er vokset med imponerende 20,2 cm på blot 100 år, mens iranske mænd kan bryste sig af at være 16,5 cm højere end deres forfædre. Sydafrikanske mænd, er til gengæld kun vokset 1,4 cm højere på de 100 år.

Lavest er til gengæld mænd i Yemen, der med 159,9 cm ligger et godt stykke under de danske mænd, mens de laveste kvinder findes i Guatamala og 149,4 cm, og dermed også ligger et pænt stykke under de danske kvinder.

Derfor er danskere langt højere

Som også tidligere placeringer viser, så har gennemsnitshøjden i Danmark altid kunnet placerer sig lunt i top 10 eller top 20, og genetik spiller selvfølgelig ind i forhold til, hvor høje vi mennesker bliver, men den alt overskyggende årsag til de store vækstrater i såvel Danmark som andre lande er ernæring, der sammen med sygdom bærer ansvaret for at højden har været støt stigende i gennem perioden.

Dårlig eller utilstrækkelig ernæring i kosten giver sig nemlig udslag i, at man ikke opnår den højde som man ellers har potentiale til.

Genetikken træder i baggrunden, når der er tale om befolkninger. Genetik er nemlig knyttet til det enkelte individ, men levestandarden gør til gengæld en kæmpe forskel.

Forhold som forbedringer inden for sundspleje og ernæring og ikke mindst hygiejne, betyder at nogle lande med lethed kan overhale andre, men hvis alle mennesker på kloden havde de samme forhold, ville langt de fleste befolkninger stort set have den samme gennemsnitshøjde.

Om den udvikling vi har set på området indtil videre, vil fortsætte eller om danskerne og de andre befolkninger i top 10 har nået det fulde potentiale, giver studiet dog ikke svar på.

Til gengæld kan man ud fra undersøgelsen konkludere, at det er vigtigt at forsøge at holde fast i den levestandard, som vi har nu for at bevare gennemsnitshøjde Danmark på sit nuværende niveau.