Tusindvis af radioer bliver ubrugelige i år: Tjek om din radio skal udskiftes

Emil Ryttergaard

410 uger siden

|

12/01/2017
Forbrug
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Der sker ændringer på DAB-nettet senere i år, og det betyder at flere hundredetusinde radioer ikke længere kan modtage radiosignalet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

For mange er det en fast tradition om morgenen. 

Når man alligevel står og smører madpakke eller drikker morgenkaffen, så har mange radioen kørende i baggrunden. Det kunne jo være, at der var sket noget spændende nyt, man skulle vide. 

Men i år kan mange danskere risikere, at radioen pludselig bliver tavs. For i oktober måned overgår radioen til en ny type digitalt signal, og det kan gøre flere hundredetusindvis af radioer ubrugelige, skriver Ingeniøren

Der er tale om det digitale DAB-signal, som mange radiolyttere i dag får deres radio fra. Fra 1. oktober overgår DAB-signalet til DAB+, og det er der mange nuværende radioer, der ikke kan opfange. 

Ifølge Slot- og Kulturstyrelsen er radioer købt i 2011 og derefter som udgangspunkt omfattet af det nye signal. 

Brancheforeningen for Forbrugerelektronik (BFE) har dog i 2015 anslået, at mellem 200 og 400.000 danske radioer skal udskiftes, når radiosignalet overgår til det nye DAB+ signal. 

Ændringen skal gøre plads til flere digitale kanaler på sendenettet, så der samlet set kan blive plads til hele 12 nye kanaler. Der skal altså gøres plads til flere digitale kanaler, end der sendes ud i dag, men derudover er der ingen større fordel for lytterne ved at radioen skal skiftes ud. 

Slot- og Kulturstyrelsen lover dog, at man ved en større oplysningskampagne vil sikre, at alle danskere fortsat kan få radio via deres DAB-radio, når nettet skifter efter den 1. oktober. 

Men tidligere chef for digital radio i DR, Ole Mølgaard påpeger, at DAB-radionettet ikke er noget som den almindelige lytter går op i.

- Grunden til, at folk får en DAB-radio er indholdet. Ingen er forelsket i selve DAB-teknologien. P5 er for eksempel den fjerde største radiokanal i Danmark i dag, selv om den kun har eksisteret digitalt, siger han til Ingeniøren.