Rider du med på Apple bølgen?

webmaster

427 uger siden

|

13/10/2016
Den nye iPhone 7 bliver snart tilgængelig i de danske butikker, og det er der mange købelystne Apple-fans, der ser alvorligt meget frem til. Men vanen tro, er de nye flagskibe fra den amerikanske mastodont, ikke just billige i anskaffelse – og den nye iPhone 7 er ingen undtagelse.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Opsparing, bank- eller kviklån?

8.699 kroner. Så meget koster den dyreste af de nye iPhones, den såkaldte iPhone 7 plus med 256 GB hukommelse. Du kan også vælge den mindre – nogen vil sige mere almindelige model – den, der bare hedder iPhone 7, som fås med hhv. 32, 128 eller 256 GB hukommelse. Men selv hvis du vælger den billigste udgave, står du stadig overfor en afskrivning på 5.799 kroner. Men da 32 GB hukommelse nok er for lidt for de fleste, er vores bud på en bestseller den mellemste model med 128 GB plads til en pris á 6.699 kroner.

Uanset hvilken model du vælger – hvis nogen, overhovedet – så er det for langt de fleste af os, mange penge at bruge på en telefon. Men Apple har fat i den lange ende, og der vil næsten uden tvivl – igen, igen – blive sat salgsrekorder.

Spørgsmålet er så bare, om du har en opsparing, der giver dig råd til at være blandt de første, eller om du skal finansiere din nye telefon på anden vis – f.eks. vha. et kviklån eller et lån i banken. Hvis du vælger at ty til førstnævnte, er det en overordentligt god idé, at du sammenligner de forskellige kviklån, inden du skriver under på en aftale. Vi har tidligere beskrevet, hvordan disse kviklån kan være dyre at have med at gøre, hvis ikke man som låntager viser agtpågivenhed.

Finansiering er ikke altid en dårlig idé

Selvom kviklån dominerer vidt og bredt og bliver mere og mere populære, så er det vigtigt at bevare sin sunde fornuft, da et kviklån hurtigt kan blive til kviksand – bare med din privatøkonomi som offer.

Men selvom kviklån måske har et lidt blakket ry, så er det ikke ubetinget en dårlig idé, at lade sine køb finansiere via en afdragsordning. Det afhænger dog 100 % af, hvilken type afdragsordning der er tale om.

Mange forhandlere og detailbutikker tilbyder af og til finansiering, hvor du hverken betaler renter eller gebyrer, men ganske enkelt ”bare” splitter betalingen op i X antal lige store bidder, og spreder dem over tilsvarende X antal måneder. Så vil det i de fleste tilfælde faktisk være en økonomisk god idé at benytte sig af – også selvom du måske har råd til at købe varen kontant.

Det afhænger selvfølgelig af varens pris, hvorvidt det vil være værd at gøre brug af – jo dyrere, desto mere attraktivt – og det skyldes begrebet inflation. Inflation vil sige, at dine penge generelt bliver mindre og mindre værd pga. prisstigninger og generel lønregulering.

Hvis du køber noget kontant – her og nu – så ”forsvinder” de penge fra din konto, men hvis du kan nøjes med at betale en lille smule ad gangen, så kan restbeløbet få lov at trække renter i banken så længe.

Så hvis du kan få finansiering uden renter, omkostninger og skjulte gebyrer, er det faktisk værd at overveje.