Hvem har ikke prøvet at stå stangvissen nytårsaften og hive en iskold champagne ud af køleskabet for at hælde den op til kanten i de elegante tynde glas og placere klør fem rundt om hele glasset.
Allerede der har du begået en stribe fejl, som vil få champagne-kyndige til at grimme sig.
Huffington Post har talt med Moët & Chandon-vinproducenten Elise Losfelt, som taler for, at der er en korrekt måde at drikke champagne, som gør, at du får mest muligt ud af boblerne.
Se Elise Losfelts liste med brølere, og hvordan du undgår dem:
1. Du bruger det klassiske smalle "champagneglas". Brug i stedet et hvidvinsglas eller et andet bredt glas, det gør nemlig, at champagnen kan "åbne" sig i glasset, så du kan nyde alle dens aromaer og kompleksitet. De klassiske champagneglas er flotte til at vise boblerne frem, men deres smalle form kvæler aroma og smag og gør champagnen mere tør i smagen.
2. Du drikker kun champagne til fin mad/delikatesser. Men champagne gør sig bedst til salt og fed mad, så du kan roligt finde den stegte kylling, hotdogs, BBQ-sauce og pomfritter frem.
3. Du hælder for meget i glasset. Hvis du fylder mere end 1/3 af glasset, vil champagnen blive varm for hurtigt, og du vil stå med halvlunkne bobler - medmindre du skyller glasset ned i en fart.
4. Du lader champagnen ligge for længe i køleskabet. Medmindre du har tænk dig at drikke boblerne inde for et par dage, bør du ikke have flasken i køleskabet. I stedet kan du med fordel opbevare den et køligt og mørkt sted, indtil den skal drikkes. Lang tid i køleskabet betyder nemlig, at proppen tørrer ud pga. fugtigheden i køleskabet.
5. Du holder på selve glasset i stedet for på stilken. Hvis du holder på selve glasset, varmer du champagnen, som skal nydes afkølet for at få smagskompleksiteterne med.
Sådan finder du en god champagne
Hvis du vil finde en god champagne, er der nogle faktorer, du kan overveje. For det første bør du vælge en champagne fra et anerkendt vinhus eller en anerkendt producent. Du kan undersøge anmeldelser og ratings fra forskellige vin- og champagneeksperter for at få en idé om, hvilke mærker og producenter der er værd at overveje.
Dernæst kan du overveje hvilken type champagne, du ønsker at købe. Champagne findes i forskellige varianter, såsom brut, extra brut, demi-sec, og sød. Du bør vælge en type, som passer til din smag og til anledningen. Hvis du er i tvivl, kan du altid spørge en ekspert eller en sælger i en specialbutik.
Endelig kan du overveje prisen. Champagne kan variere i pris fra rimelige til meget dyre. Husk på, at en høj pris ikke nødvendigvis garanterer en bedre champagne, men at en billig champagne heller ikke nødvendigvis er dårlig. Det er en god idé at sætte en prisgrænse, som passer til dit budget, og derefter undersøge de forskellige muligheder inden for den prisgruppe.
Husk, at den bedste champagne er den, du selv synes smager godt, så det er vigtigt at vælge en champagne, som du kan lide og nyde.