Derfor må du aldrig skrue ned for radiatoren, når solen skinner

Henrik Rothenbücher

101 uger siden

|

16/12/2022
Forbrug
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan blive rigtig dyrt for dig, hvis du vælger at skrue ned for radiatoren, når solen begynder at skinne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Faktisk kan man spare mange tusinde kroner på at bruge sine radiatorer og opvarmingssystem korrekt.

Det forklarer vvs-installatør og medlem af TEKNIQ-råd Syddanmark, Lars Petrowsky.

"Det er for eksempel en typisk fejl, at man lukker for radiatoren, når der er solskin uden for, mens man skruer helt op for den, når man fryser. Det er en helt forkert og dyr måde at bruge en radiator på. Det samme gælder, hvis man lukker radiatorerne om natten for så at skrue helt op om formiddagen."

Han fortæller, at netop efterårsperioden kan være den dyreste fyringsperiode, fordi vejret er omskifteligt, hvilket får folk til at skrue op og ned for varmen på daglig basis.

En anden typisk fejl er at skrue helt op for en radiator i et rum, mens de øvrige er lukkede.

"Gør man det, skal de ene radiator varme op i de fjerneste dele af rummet og køre på højeste blus hele tiden. Hvis man i stedet har alle radiatorer til at stå fast på for eksempel 3, så vil de varme stabilt op og spare forbrugeren for penge," siger Lars Petrowsky.

Hvis forbrugeren bruger radiatoren rigtigt, kan det ende med en besparelse på tusinde kroner eller mere over fire måneder.

"Med få vanereguleringer kan man spare 200 eller 300 hundrede kroner i måneden gennem hele sæsonen og samtidig skåne miljøet," vurderer Lars Petrowsky.

Han kommer her med seks gode råd, der kan hjælpe forbrugeren med at bruge radiatoren rigtigt og dermed mindske varmeregningen:

1. Skru altid helt ned for radiatoren, når du lufter ud. Glemmer du det, vil radiatoren registrere et stort temperaturskifte og reagere ved at køre på fuldt blus for at holde den temperatur, du har indstillet den til.

2. Hold et stabilt temperaturniveau. Du bør altid have din radiator indstillet på 2 eller 3. På den måde sørger radiatoren for en stabil varme i rummet og bruger ikke unødig energi på at holde temperaturen. Hvis du vil sænke temperaturen om natten, så undgå at lukke helt for varmen – alternativt kan du købe en termostat med indbygget temperatursænkning. Gør du det, er det afgørende, at du får en installatør til at indregulere den.

3. Hav altid flere radiatorer i gang. Med flere radiatorer i gang kan du billigst muligt holde temperaturen, fordi du fordeler ”opgaven” mellem flere radiatorer, som dermed skal køre på mindre kraft.

4. Luk dørene. Hvis døre mellem rum står åbne, så vil radiatorerne skulle arbejde på større drift i et forsøg på at opvarme det rum, som døren er åben ind til. Ved at lukke dørene kan du også sikre, at der for eksempel er lidt koldere i soveværelset.

5. Tildæk ikke termostaterne. Hvis radiatoren er tildækket, vil termostaten opfatte, at der er varmt og lukke for varmetilførslen, så forbrugeren skruer endnu højere op.

6. Test din termostat. En til to gange om året bør du tjekke dine termostater for at sikre, at dine radiatorer fungerer optimalt. Det gør du ved først at skrue helt op. Efter en time skal hele radiatoren være varm. Sluk herefter og tjek, at radiatoren er kold efter en time. Oplever du problemer, bør du kontakte din lokale installatør.

Motioner din termostat. Hvis din radiator ikke varmer efter sommeren, kan afmontere termostaten og trykke på den lille ”pind” under den. Virker det ikke, skal du kontakte en autoriseret vvs-installatør.