Det er lige nu en vigtig prioritet for hele Europa at gøre sig uafhængig af russisk gas så hurtigt som muligt. Et led i det kan blive en omfattende energirenovering af 800.000 danske familiers boliger til en samlet værdi af 120 milliarder kroner.
Det bliver ifølge Jyske Bank konsekvensen af EU-Kommissionens udspil til et nyt bygningsdirektiv, som flere aktører betegner som yderst vidtgående, og som sandsynligvis vil gøre tusindvis af danske boliger usælgelige.
»Det er et ufatteligt ambitiøst forslag, som vil få alvorlige konsekvenser for det danske boligmarked. Mange ejendomme skal energieffektiviseres så meget, at det næppe er realistisk. Tilbage er at rive dem ned. Det er drastisk,« siger Mikkel Høegh, afdelingsdirektør i Jyske Bank til Finans.
Kravene til energirenoveringer er en del af EU’s store klimaplan frem mod 2030, men tjener også formålet med at gøre sig uafhængig af russisk gas.
Konkret vil EU lave et energimærkningssystem for boliger, ligesom vi kender det på for eksempel hvidevarer. For boliger vil de kunne blive mærket fra a til g, hvor g er det laveste/mindst klimavenlige.
De cirka 15 procent mindst energieffektive boliger placeres i kategori g og skal senest i 2030 være energiforbedrede til minimum kategori F. I 2033 skal alle boliger energiforbedres til minimum gruppe E.
Det betyder ifølge en analyse fra Jyske Bank, at cirka hver tredje danske bolig (30 procent) skal energiforbedres inden 2033, hvor alle boliger altså som minimum skal være i kategori e.
I analysen har man taget udgangspunkt i, at prisen for at komme i denne kategori i gennemsnit vil beløbe sig op i 150.000 kroner. Det giver en samlet regning på 120 milliarder kroner.
»Det her river næsten tæppet væk under visse dele af boligmarkedet. Det lyder helt tegneserieagtigt og kan være svært at forestille sig, men konsekvensen kan blive, at der skal køres bulldozere igennem store områder i Danmark,« siger Mikkel Høegh.