Studie om tarmkræft leverer overraskende resultater: Alle blev kræftfri

Mathias Busekist

1 uge siden

|

07/09/2024
Udland
Foto: Shutterstock.com
De har været i stand til at levere overvældende resultater.

Dagens topnyheder

Tyktarmskræft er en kræftform, der opstår af slimhindecellerne i tyktarmen. Sygdommen kaldes også kræft i tyktarmen, coloncancer eller cancercoli.

Kemoterapi har længe været den foretrukne behandlingsmetode, da det har ført til det bedste resultater. Indtil nu.

En ny undersøgelse, som blev udført af en række forskere, viser, at der kan være et endnu bedre tilbud, når det kommer til at behandle netop denne kræftform.

Undersøgelsen viser, at patienter med en bestemt genetisk profil er kræftfri efter en operation, hvilket kan være et stort skridt for den medicinske verden.

Ifølge cancer.dk var der i 2017 til 2021 var der i gennemsnit 1.647 kvinder og 1.669 mænd om året, som fik konstateret tyktarmskræft.

Ved udgangen af 2021 var der 14.414 kvinder og 13.453 mænd, som levede med tyktarmskræft.

Og nu ser det ud til, at der kan være et større håb forude. Håbet hedder immunterapi.

Immunterapi er en behandlingsform, hvor kroppens eget immunforsvar bliver udnyttet til målrettet at bekæmpe kræftceller.

Immunterapi styrker immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller, og immunterapi svækker kræftcellernes evne til at forsvare sig.

Undersøgelsen blev udført i samarbejde med en række britiske hospitaler, hvor University College London Hospitals, Christie's Hospital i Manchester, St James's Hospital i Leeds og universitetshospitalerne i Southampton og Glasgow alle spillede en rolle.

I dette forsøg havde forskerne 32 patienter med tarmkræft i stadie to eller tre fra fem hospitaler i Storbritannien, og 10-15 procent af dem med tarmkræft i stadie to eller tre havde en særlig genetisk sammensætning.

Det resulterede i noget ganske enestående, da 59 procent af patienterne ikke havde nogen tegn på kræft efter behandling med immunterapi, mens de resterende 41 procent fik fjernet kræften i deres krop under en operation.

Utroligt nok betød det, at alle patienter i forsøget var kræftfri efter behandlingen, og ikke nok med det, de forblev kræftfri i flere måneder efter.

Der var heller ikke behov for postoperativ kemoterapi, som kan give nogle bivirkninger og være en mental belastning for patienten.