Politiet advarer om epidemi af svindelmails: Slet dem straks!

Ninna Andreasen

410 uger siden

|

09/03/2017
112
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I disse dage modtager politiet usædvanligt mange henvendelser om borgere, der har modtaget svindelmails i deres indbakke. Konsekvenserne er næsten uoverskuelige.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer nu om en bølge af svindelmails, efter der de senere dage er kommet mange henvendelser fra borgere.

Fælles for mailene er, at de ligner kvitteringer for en ordre. Vedhæftet er et link, hvor modtageren kan se ”bestillingen”. Der er bare ingen bestilling. Derimod leder linket til download af en virus, som straks går i gang med at kryptere indholdet på computeren. Det er blandt andet fotos, office-dokumenter og pdf-filer, som bliver låst.

Krypteringen betyder, at man ikke kan få adgang til filerne uden en kode. Derefter begynder bagmændene at afpresse ofrene for penge for at låse computeren op igen.

- Mange er heldigvis vågne og tager deres forholdsregler. Såvel på internettet som i den ”analoge” verden kan borgerne beskytte sig ved at tage nogle få, simple forholdsregler og udvise sund fornuft og omtanke. Vi låser døren til vores hjem og er skeptiske, når noget lyder for godt til at være sandt. Så i den digitale verden er det også bedre at forebygge end at helbrede, siger specialkonsulent Christian Østergård fra politikredsens kriminalpræventive sekretariat.

Politiets klare opfordring er: Slet, slet, slet. Man bør aldrig åbne ukendte mails, og man skal altid dobbelttjekke vedhæftede filer, da de kan være sendt med henblik på at hacke sig adgang til personlige oplysninger.

Derudover opfordrer politiet også på det kraftigste til, at man husker at lave en backup af sin computer.

- Det kan ikke siges ofte nok! Backup er det første, sidste og ikke mindst eneste effektive forsvar mod den type skadelige software hos private og virksomheder. Og det skal vel at mærke være en såkaldt offline backup, hvor dataene er på en ekstern harddisk eller lignende, da en backup på nettet for eksempel også kan være krypteret, siger IT-ingeniør Michael Nielsen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Betal aldrig løsepenge
Er uheldet ude, er spærringen af computeren sandsynligvis permanent. Man kan være heldig at modtage en kode, som kan låse indholdet op, hvis man betaler en løsesum til hackerne. Det fraråder politiet dog mod, at man gør.

Der er nemlig ingen garanti for, at problemet bliver løst.

Politiet deler desuden følgende gode råd:

·         Klik aldrig på en SMS eller en e-mail, som du ikke har bedt om eller ikke kender til – med mindre du kender afsenderen.

·         Vær opmærksom på, om mailen ser troværdig ud, og om der for eksempel optræder stavefejl i teksten.

·         Tjek eventuelle links, der måtte optræde i mailen, før du klikker på dem.

·         Del aldrig dine passwords, pinkoder eller andre personfølsomme oplysninger med andre.

·         Hav altid backup af dine data.

·         Invester i et godt antivirusprogram.

·         Benyt stærke passwords med både tal, bogstaver m.m. og skift ofte passwords..