18.000: Så mange gange rykkede brandvæsnet forgæves ud i 2023

Kasper Rud

1 uge siden

|

09/11/2024
112
Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk
Chokerende tal

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

18.000 blinde alarmer i 2023: Brandvæsenets forgæves udrykninger koster millioner

Næsten halvdelen af alle udrykninger for det danske redningsberedskab i 2023 var til såkaldte blinde alarmer – situationer uden reel brandfare.

En ny analyse fra Beredskabsstyrelsen viser, at brandfolk rykkede ud mere end 18.000 gange uden behov for indsats.

Det svarer til, at 46 procent af udrykningerne skyldtes fejlalarmer fra automatiske brandalarmanlæg.

Det skriver Ekstra Bladet.

De mange fejlagtige udrykninger er ikke uden økonomiske konsekvenser. Ifølge Beredskabsstyrelsens beregninger har de blinde alarmer kostet omkring 100 millioner kroner samlet, da brandvæsenerne opkræver gennemsnitligt 7.000 kroner per forgæves udrykning. "Det er ressourcer, der kunne bruges til reelle nødsituationer," bemærker analysen.

Ud over økonomien skaber de blinde alarmer også praktiske udfordringer. Hver gang brandvæsenerne rykkede ud til en fejlalarm, blev indsatsressourcer og personel bundet op, som kunne være anvendt ved akutte situationer. Samtidig medfører disse udrykninger unødvendig trafik på vejene, og for bygningsejere kan det betyde driftsforstyrrelser og produktionsstop.

Analyserne peger på, at de hyppigste årsager til de blinde alarmer er aktiviteter som madlavning, håndværksarbejde og rygning, som kan trigge de automatiske alarmanlæg, der sender direkte besked til brandvæsenet. Sådanne anlæg er lovpligtige i mange bygninger, men installationsfejl og manglende hensyntagen til bygningens anvendelse spiller ofte en rolle i, hvor hyppigt de fejlagtige udrykninger forekommer.

For at reducere disse blinde alarmer opfordrer Beredskabsstyrelsen til et tættere samarbejde mellem bygherrer, brugere af bygninger og alarminstallatører, så der kan tages bedre hensyn til bygningernes brug og adfærdsmønstre.