Kan du stole på dine venner: Halvdelen gemmer på en hemmelighed

Nils Würtzenfeld

449 uger siden

|

15/05/2016
Ifølge ny forskning er din vennekreds ikke nær så omfattede, som du går og tror.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvor mange venner har du?

Et spørgsmål – og et antal – som kan forekomme lidt abstrakt for de fleste. Det er derimod meget lettere at tælle venner på Facebook, men hvor mange af disse digitale bekendtskaber er egentlig dine rigtige venner?

I gennemsnit har brugere af det sociale medie 388 venner, men prøv lige et øjeblik at gå dine Facebook-venskaber igennem og spørg dig selv, hvem de egentlig er, og om der bør soteres i dem.

For hvor mange af dine Facebook-venner bryder du dig egentlig ikke om? Vi er alle venner med nogen på Facebook, som vi i virkeligheden ikke kan lide. Lad os sorterer disse fra din vennegruppe.

Så har vi alle dem fra din gamle folkeskole. Dem som du ikke har set i 15-20 år, og som du i dag har absolut intet til fælles med. Væk med dem. Så er der dine tidligere kolleger, den gamle studiekammerat, som du ikke kan huske navnet på, hende eller ham den søde, som du engang mødte i byen. Alle disse ’venner’ er jo heller ikke rigtige venner.

Du kan også spørge dig selv: Hvor mange af mine Facebook-venner vil jeg egentlig stoppe op og snakke med på gaden?

Mens du har læst ovenstående linjer, har du sandsynligvis barberet din vennegruppe godt ned, men nu kommer den dårlige nyhed. Du kan godt soterer endnu flere fra. 

For 50 procent af alle de mennesker, som du tidligere har grint, grædt og hygge dig med – mennesker som du kan har arbejdet med i årevis eller hvis bryllup du deltog i – de ser dig ikke som en rigtig ven. Det viser et ny forskningsstudie, der er blevet publiceret i Public Library of Science.

Studiet er blevet foretaget af forskere på både Massachusetts Institute of Technology samt Tel Aviv University og havde til formål at påvise, hvor mange venskaber, der var gensidige og hvor mange der var ensidige.

Overordnet viste undersøgelserne, der er blevet foretaget blandt 600 studerende, at vi langt fra altid er i stand til at identificere, hvilke af vores venskaber, der er hvad – altså hvem der er sande venner, og hvem der bare er bekendte.

- Det har vist sig, at vi er meget dårlige til at vurdere, hvem vores venner egentlig er, forklarer Dr. Erez Shmueli, der har været en af forskerne på projektet.

- Vi fandt ud af, at 95 procent af vores deltagere troede, at deres venskaber er gensidige. Hvis du tror, at nogen er din ven, så forventer du, at de har det på samme måde, men det er faktisk ikke tilfældet. Kun i 50 procent af tilfældene matchede vennernes opfattelse af hinanden, udtaler han.

Dermed kan det være, at antallet af julekort i år skal nedjusteres - altså med mindre du er helt sikker på, at du nu også er dine venners ven.


 

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler: