Videnskabsmænd er "et skridt nærmere" på at kunne kontrollere vejret

Mathias Madsen

166 uger siden

|

11/02/2022
Videnskab
Foto: YouTube / @Sony Pictures Entertainment
Foto: YouTube / @Sony Pictures Entertainment
De Forenede Arabiske Emirater har financieret flere års forskning i kontrol af vejret, og det har nu ført til et gennembrud.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Flere års forskning i, hvordan mennesker kan påvirke vejret, har ført til et gennembrud, som forklarer, hvordan man muligvis kan 'opmuntre' skyer til at regne mere. 

Forskningen er udført af Giles Harrison, som er metreolog ved Reading Universitet. Han har sammen med et hold af andre forskere undersøgt de elektriske ladninger i regndråber i skyer. Det skriver Unilad

Forskerne fokuserede på den elektriske ladning, der er i luften, som krakelerer i tordenskyer, og de har nu fundet ud af, at regndråbers tiltrækningskræft stiger i takt med spændingsforskellen.

Denne opdagelse kom forskerne frem til ved hjælp af udregninger, som blev til under Maarten Ambaums ledelse, og den er blevet offentliggjort i Proceedings of the Royal Society

Harrison har forklaret, at denne sammenhæng mellem dråbernes tiltrækningskraft og spændingsforskellen "udvikler vores viden omkring, hvordan spænding har inflydelse på dråbers vækst og skabet et nyt aspekt til svaret på det oldgamle spørgsmål: Hvorfor regner det?"

Forskerholdet fandt ud af, at dråber vil "vandre" fra en dråbe til en anden, hvilket kan "føre til en tiltrækkende kraft, som kan dominere, hvis dråberne er tæt på hinanden."

Kort sagt kan man teoretisk set øge sandsynligheden for, at der skabes regndråber i en sky ved at tilføre strøm i den pågældende sky, hvilket naturligvis er fantastiske nyheder for de mange lande verden over, som lider under tørkeperioder. 

Futurism skriver dog, at det 'kun' vil give en øget chance for regn på fem procent, men at teknikken stadig potentielt set kan bruges til at fremprovokere eller måske endda undertrykke regn. 

Selvom de fleste danskere - især på denne tid af året - nok ville ønske, at man havde fundet frem til det modsatte, så er mere regn en ting, som rigtig mange lande med tørke godt kunne bruge, og det er således også det ekstremt varme og tørre land De Forenede Arabiske Emirater, som har financieret forskningsprojektet, som har været i gang siden 2017.

I løbet af de fem års forskning har holdet bag udført mange forskellige forsøg, og sidste år fløj de for eksempel droner med ionisatorer ind i skyerne over Dubai og eksperimenterede med at udskyde henholdsvis negative og positive ioner for at se, om de kunne frempovokere regn fra skyerne. 

Forskningprojektets hjemmeside forklarer, hvordan processen potentielt set kan "tilbyde en bæredygtig, omkostningseffektiv tilføjelse til allerede eksisterende vandforsyninger i tørre og semi tørre regioner."

 

Ads by MGDK