Fordi dette fænomen er et, som de fleste mennesker kan forholde sig til, har forskere længe forsøgt at finde en forklaring på, hvorfor det sker, med teorier, der ændrer sig over tid – det skriver Unilad.co.uk.
I 2011 foreslog en undersøgelse foretaget af forskere ved University of Notre Dame, at det tilsyneladende hukommelsestab kunne tilskrives ‘døråbningseffekten’, idet vi glemmer ting af nylig betydning efter at have krydset en grænse, hvad enten det er en fysisk grænse som en døråbning eller en virtuel som at skifte faner i din internetbrowser.
En opfølgningsundersøgelse fra Bond University, offentliggjort i BMC Psychology, viste imidlertid, at krydsning af selve ‘døråbningen’ ikke var så signifikant som oprindeligt antaget, og fandt ud af, at tabet af information i stedet skyldes den bredere ændring i kontekst, der kommer med døråbningen og den mængde information, du prøver at håndtere på det tidspunkt.
I undersøgelsen gennemførte forskere to eksperimenter; to ved hjælp af placeringer i den virkelige verden og to, hvor deltagerne havde virtual reality-headset og bevægede sig gennem 3D-rum. Deltagerne var nødt til at huske objekter på borde i hvert rum, før de flyttede dem fra et bord til det næste i samme rækkefølge.
Nogle gange var det andet bord i samme rum, og andre gange måtte deltagerne nå det ved at passere gennem en dør.
Mens forskerne fandt ud af, at passering gennem døren havde ringe effekt på hukommelsen, når det kom til at huske objekter, fandt de, at det havde større effekt, da de bad deltagerne om at udføre den samme opgave, mens de samtidig udførte en separat tælleopgave.
Studieforfatterne Dr. Oliver Baumann og Dr. Jessica Mcfadyen forklarede, at tilføjelsen af tælleopgaven ”overbelastede folks hukommelse, hvilket gjorde den mere modtagelig for interferens forårsaget af døråbningen,”
”Dette fund ligner mere hverdagsoplevelse, hvor vi ofte glemmer, hvad vi kom ind i et rum for at gøre, når vi er distraheret og tænker på noget andet,”
Oliver Baumann fortæller, at hjernen forbinder forskellige minder med forskellige miljøer og sammenhænge og forklarer – ”Hvis hjernen tror, det er i en anden sammenhæng, så hører disse minder til i et andet netværk af information,”
”Samlet set giver det os større kapacitet, end hvis du kun har et gigantisk arbejdsområde, hvor alt er forbundet. Men der er en omkostning ved det. Ved at skifte mellem rum kan vi miste ting,”
Hemmeligheden til at sikre sig, at man ikke oplevet de små hukommelsestab, er angiveligt at have simple mål, når vi bevæger os fra et rum til et andet. Jo mere man har at fokusere på, jo større er chancen for at glemme det.