De danske sundhedsmyndigheder har ad flere omgange understreget, hvor vigtigt, det er med god håndhygiejne. Det er nemlig et vigtigt våben mod coronavirussen.
Og den gentagende anbefaling om, at man hyppigt skal vaske hænder og huske håndsprit, får nu fornyet styrke.
Et nyt studie foretaget af japanske forskere viser nemlig, at coronavirus tilsyneladende kan overleve på huden i op til ni timer.
Det er fem gange længere tid, end det patogen, der fremkalder influenza, er i stand til at overleve på menneskers hud. Det forbliver nemlig kun aktivt på huden i omtrent 1,8 timer.
Øger risikoen for smittespredning
Forskerne har vel at mærke ikke undersøgt, hvorvidt de tilbageværende mængder virus efter ni timer, er store nok til at smitte ved kontakt. Ikke desto mindre øger det dog risikoen for smittespredning.
"Coronavirussets overlevelse i ni timer på menneskehud øger risikoen for smittespredning ved kontakt sammenlignet med influenza og accelererer dermed pandemien," bliver der konkluderet i studiet.
Ifølge forskerne, der står bag det nye studie, beviser det, at god håndhygiejne er et essentielt aspekt i kampen mod den verdensomspændende pandemi.
Håndsprit er stadig vigtigt
Både for coronavirus og influenzavirus er det gældende, at de smitsomme egenskaber bliver inaktivt kun 15 sekunder efter at være blevet udsat for ethanol. Det er en af de ingredienser, der bruges i håndsprit.
"Jo længere tid coronavirus overlever på huden, jo mere stiger risikoen for smitte ved kontakt. Håndhygiejne kan imidlertid mindske denne risiko," bliver der skrevet i det japanske studie.
Studiet er oprindeligt udgivet i tidsskriftet for kliniske smitsomme sygdomme. Det er det anerkendte Oxford University Press, der står bag tidsskriftet.
Forskerne er desuden nået frem til studiets resultater, ved at undersøge overlevelsesevnen på hud fra personer en dag efter deres død.
Dette harmonerer med, at Sundhedsstyrelsen fortæller, at god håndhygiejne er den absolut mest effektive måde at forhindre smittespredning på.