Ny undersøgelse afslører: Den positive side af Covid-19

Lukas Jepsen

189 uger siden

|

01/06/2021
Videnskab
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny undersøgelse peger på, at Covid-19 pandemien har haft en positiv indflydelse luftforurening, hvilket på globalt plan har ført til en reducering af dødsfald som resultat af luftforurening.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det kan virke en anelse absurd, at påstå, at den verdensomspændende pandemi der nu i over et år, har haft kæmpe indvirkning på liv og hverdag for mennesker hele verden rundt, ligefrem har ført noget godt med sig, men der er noget om snakken.

Jovist, Covid-19 har været en forfærdelig oplevelse for os alle, og for de mange millioner mennesker der enten selv har mistet livet, eller pårørende der har mistet deres nærmeste - og det kan ikke underspilles eller ignoreres. 

Ikke desto mindre, er det måske netop derfor, at en historie som denne, der kaster et bare lidt positivt lys over pandemien er værd at bide mærke i. 

På grund af det omfattende nedlukninger, en stor del af verdens lande har været udsat for, i løbet af det sidste halvandet års tid, siger det sig selv at de midlertidige industrilukninger, rejser og transport generelt ikke har været på et normalt niveau, og det har haft en positiv effekt på luften.

Ifølge den nye forskning bidrog hjemmekontorer og andre lockdown-foranstaltninger, der er implementeret i lande over hele verden det sidste år, ført til et fald på 50% i mængden af ​​kvælstofdioxid i den luft vi allesammen indånder - det skriver Unilad.

Kvælstofdioxid er en emission, der er mest knyttet til køretøjstrafik og kulkraftværker. Som et resultat af faldet siger undersøgelsen, at dødsfald på grund af luftforurening faldt med 95.000 i 2020 sammenlignet med året før.

Undersøgelsen, som blev offentliggjort i sidste uge i Science Advances , brugte satellitbilleder og jordmålinger til at overvåge luftkvaliteten i 36 lande i Nordamerika, Europa og Asien.

Deres fund viser, at virkningen af diverse ​​lockdows hovedsagelig blev set i Østasien, hvor Kina - verdens største forurener - tegner sig for 80% af reduktionen i dødsfald, rapporterer UPI .

Til sammenligning siger forskere, at USA kun tegnede sig for en 'brøkdel' af faldet i for tidlige dødsfald. Det skyldes, at selvom niveauet af nitrogenoxid faldt med mere end 4% i landet, forblev de samlede luftbårne partikler niveauer 'relativt stabile'.

I alt menes det, at afbrydelsen af verdens normale tempo, har resulteret i et fald på 30% i mikroskopisk partikler frigivet i luften gennem brændstof. Imidlertid har forskere sagt, at indvirkningen på forurening fra andre partikler end nitrogendioxid ikke var så stor som først antaget.

Medforfatter bag studiet, Guillaume Chaussiere, en forsker ved MIT, fortalte UPI :

“Selvom COVID-19-relaterede lockdowns medførte betydelige reduktioner i økonomiske aktiviteter, faldt luftforureningsniveauerne ikke så meget, som man først havde spekuleret i,”

Chaussiere tilføjede: 'Primær forurening fra nitrogendioxid havde de største fald og dermed forbundne sundhedsmæssige fordele, men med den bemærkelsesværdige undtagelse af Kina medførte sekundær luftforurening fra partikler og ozon ikke væsentlige sundhedsmæssige fordele.'

Okay, måske har faldet ikke været bemærkelsesværdigt lavt i den vestlige verden, og de fleste danskere synes nok ikke at have oplevet, at luften føles mere ren, men når det kommer til positive nyheder angående corona, må man jo tage hvad man kan få. 

Ydermere kan forskningen forhåbentlig bruges i fremtiden, eftersom luftforurening er et alvorligt problem, ikke bare i Kina, men i store dele af verdens lande.