Light-sodavand, frugt-yoghurt og is er alle produkter, der kan have et indhold af kunstige sødestoffer. Om disse kunstige sødestoffer er dårlige for helbredet, har i mange år været bredt diskuteret.
På den ene side kan nogle mindske risikoen for at blive overvægtige, da der ikke er sukker i produkterne. På den anden side mistænkes nogle af disse sødestoffer for at have en negativ effekt på bakterier i tarmen.
Det viser en ny australsk undersøgelse, der beviser, at der er en sammenhæng mellem kunstige sødestoffer og bakterier i din tarm, som er resistente.
"Så vidt jeg ved, er det her den første undersøgelse, hvor forskere direkte har undersøgt, hvordan bakteriernes DNA bliver ændret af sødestoffer. Det giver os helt ny viden, der skal forskes mere i," lyder det ifølge DR fra Hanne Ingmer, der er professor ved Københavns Universitet, hvor hun forsker i resistente bakterier.
"Det er svært at forudsige, hvilken risiko det giver, men det er bekymrende, at sødestoffer ser ud til at påvirke tarmbakterierne og give flere resistente bakterier," siger hun også.
Når man spiser eller drikker produkter, der har et indhold af sødestoffer, ender det hos bakterierne i tarmen. I tarmsystem er der mange millioner af bakterier, som alle sammen påvirker, hvordan resten af din krop har det. Blandt andet hjælper disse bakterier med at modstå sygdom.
Tarmbakterierne påvirkes af, hvad du indtager – både spiseligt og drikkeligt. Der findes fødevarer, der giver flere gode bakterier, men der findes dog også produkter, der påvirker sammensætningen af bakterierne i tarmen på negativ vis.
Resultaterne af den nye undersøgelse peger på, at nogle af sødestofferne påvirker nogle af disse bakterier i en negativ retning. I nogle bakterier er der resistensgener. En bakterie kan dele sine resistensgener med en anden bakterie, som ikke havde disse resistensgener i forvejen. Derfor vil de begge have resistente gener.
Forskerne bag undersøgelsen har testet bakterierne og deres reaktion på sødestoffer i et laboratorie. Selvfølgelig er det ikke helt sådan, det foregår i din krop, da der i din tarm også er andre faktorer, der spiller ind.
Ifølge Hanne Ingmer bliver sødestofferne i din tarm nemlig sødestofferne. Dette sker dog ikke i et laboratorie, hvor det bakterierne bliver udsat for en koncentreret del af sødestofferne.
Som følge af dette, vil sødestofferne muligvis ikke have en helt så stærk effekt i din tarm. I tarmen kan der derfor være faktorer, som ender med at gøre sødestofferne svagere eller stærkere. Dette vides dog ikke ud fra det nye forsøg.
Hanne Ingmer understreger dog, at den nye forskning ikke giver anledning til, at du skal bekymre dig for resistente bakterier, hvis blot du enten spiser eller drikker et produkt med sødestoffer i ny og næ.
Det forholder sig dog anderledes, hvis du spiser eller drikker sødestoffer ofte. Gør du dette hver dag over en årrække, kan det få store konsekvenser. Det kan nemlig ende med at få effekt på bakterierne i din tarm.