Jorden drejer hurtigere end nogensinde, og forskere aner ikke hvorfor: Det kan få katastrofale konsekvenser

Mathias Madsen

124 uger siden

|

05/08/2022
Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du føler, at dagene for tiden går hurtigere end normalt, er du ikke helt galt på den.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Langt de fleste mennesker ved, at ét døgn varer præcis 24 timer, og at det skyldes, at Jorden bruger præcis 24 timer på at dreje rundt om sin egen akse. 

Sådan har det dog ikke altid været.

Ifølge VICE ændrer en dags længde sig faktisk konstant, og for mere end én milliard år siden var Jorden tættere på Månen, hvilket gjorde, at én dag kun varede 19 timer. 

Siden da har Jorden bevæget sig længere væk fra Månen, hvilket i et ekstremt langsomt tempo har fået dagslængden på Jorden til at blive længere og længere, men nu er der begyndt at ske noget bizart. 

Jorden drejer nemlig hurtigere end den nogensinde har gjort i den tid, hvor man har målt omdrejningshastigheden, og det betyder, at dagene bliver kortere for første gang i LANG tid. 

Hurtigste rotation i 60 år

Siden 1960'erne har man ved hjælp af atomiske ure målt Jordens rotationshastighed, som altså svarer til længden på én dag, og i 2020 foretog man en måling, som blev den første af mange mærkværdige målinger. 

Her målte man nemlig den korteste dag nogensinde, siden man begyndte at måle, og denne rekord blev faktisk slået yderligere 27 gange i løbet af året. 

Siden er rekorden blevet slået igen og igen, og for en uges tid siden (d. 29. juni) blev den korteste dag nogensinde målt, da rotationshastigheden blev målt til at være 1,59 milisekunder mindre end de normale 86.400 sekunder (24 timer).

Selvom det ikke lyder af meget, så er det mærkværdigt, da Jordens dage generelt er blevet længere og længere med tiden. 

I gennemsnit er én dag på Jorden faktisk blevet et par milisekunder længere for hvert århundrede, og det er derfor usædvanligt, at dagslængden pludselig falder med 1,59 milisekunder, da den i teorien bør stige. 

Årsagen til det pludselig fald i længden på én dag er fortsat ukendt, men forskeren Leonid Zotov har en teori om, at det måske skyldes en hændelse kaldet "Chandler wobble," som er en bevægelse af Jordens geografiske poler, der normalt bevæger sig "tre til fire meter på Jorden overflade."

"[...] men fra 2017 til 2020 forsvandt det [red. bevægelsen]," har Zotov udtalt og forklaret, at det måske er årsagen til de kortere dage. 

Han har desuden forklaret, at det kan få katastrofale konsekvenser, hvis længden på dagen bliver ved med at falde, da man så i sidste ende bliver nødt til at springe ét sekund over, hvilket kan få essentielle IT-systemer til at kollapse.

Ifølge Zotov er der dog ikke den store grund til at bekymre sig. "Jeg tror, der er 70 procent chance for, at vi er ved minimum, og vi ikke får brug for et negativt sekund," har han således forklaret. 

Andre forskere har foreslået, at klimaforandringerne og ændringer i vandstanden måske er årsagen til ændringen af dagens længde, men man har altså ikke noget sikkert svar, og man ved derfor heller ikke, om dagene vil blive ved med at blive kortere eller ej.