Mere end 8.000 danskere rammes hvert år af diverse demenssygdomme, og sygdommen koster ligeledes hvert år mange mennesker livet.
Der findes endnu ikke en kur mod den frygtelige lidelse, men ifølge et nyt studie, som for nyligt blev offentliggjort i JAMA Network Open, kan indtagelse af en lang række fødevarer formentlig reducere risikoen for demens.
Studiet blev udført af forskere fra Queen's University i Belfast, og det tyder på, at indtagelse af såkaldte flavonoider kan reducere risikoen for demens med helt op til 28 %, og det er godt nyt for de fleste.
Ikke nok med, at man selv kan gøre noget for at undgå sygdommen, så er det nemlig også en fantastisk undskyldning for at synde, da flavonoider er en gruppe plantestoffer, som findes i plantebaserede fødevarer.
Det lyder måske ikke særlig syndigt, men selvom flavonoider findes i for eksempel bær, te og mange grøntsager, så findes det også i vin og mørk chokolade, og indtagelse af netop dette kan derfor være med til at reducere risikoen for demens.
"Vores resultater viser, at ved at indtage seks ekstra portioner flavonoidrig mad eller drikke hver dag - især bær, te og rødvin - kan du reducere risikoen for demens med 28 %. Dette var især tydeligt hos mennesker med en høj genetisk risiko og dem, der havde symptomer på depression," har Aedín Cassidy, som er én af forskerne bag studiet, udtalt.
Ydermere viste studiet, at indtagelse af flavonoider kan være med til at reducere risikoen for en lang række andre alvorlige sygdomme; herunder hjertekar-sygdomme, som hvert år koster mange danskere livet.
Sådan forebygger du demens
Udover at spise flavonoider kan du ifølge Nationalt Videnscenter for Demens reducere risikoen for at udvikle sygdommen ved generelt at leve sundt og holde hjernen i gang.
Videnscenteret har opstillet fem gode råd, som man bør følge, hvis man vil minimere risikoen. De fem råd får du herunder:
Hold hjernen i gang ved for eksempel at blive ved med at arbejde, tage kurser, være frivillig eller uddanne dig. Højtuddannede mennesker har mindre risiko for at udvikle demens, og folk, der forlader arbejdsmarkedet, får straks større risiko for at udvikle sygdommen.
Vær social med venner og familie. Socialt samvær stimulerer hjernen og gør den mere robust, så den er bedre rustet, hvis du en dag bliver ramt af demens. Det er særligt vigtigt, hvis du bor alene.
Dyrk motion; særligt når du kommer op i alderen. Hos midaldrende og ældre viser forskning nemlig en sammenhæng mellem en aktiv livsstil og en nedsat risiko for at udvikle demens og en lang række andre alvorlige sygdomme senere i livet.
Lev sundt ved at undgå tobak, minimere alkoholindtag og spise sundt. Selvom indtagelse af rødvin altså kan reducere risikoen for demens, så bør du begrænse indtaget, da alkohol, rygning og lignende generelt øger risikoen for demens (og en lang række andre alvorlige sygdomme).
Gå til lægen og bliv undersøgt for blandt andet forhøjet blodtryk eller højt kolesteroltal, da begge dele kan være medvirkende til demens.
Læs mere på Nationalt Videnscenter for Demens' hjemmeside ved at trykke her.