Genghis Khan opfandt 'fem-sekunders-reglen' for 800 år siden: Videnskaben bakker op

Mathias Madsen

125 uger siden

|

30/08/2022
Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
'Fem-sekunders-reglen' er ikke bare en fjollet regel, som nogen har fundet på for et par år siden i en brandert.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du læser det her - og dermed er gammel nok til at læse - kender du formentlig også 'fem-sekunders-reglen'. 

Reglen går som bekendt ud på, at man gerne må spise madvarer, selvom de har været tabt på jorden, hvis man når at samle dem om inden for fem sekunder, og logikken bag lyder på, at det skyldes, at bakterierne skal bruge mere end fem sekunder på at inficere maden. 

Selvom det måske lyder fjollet og usandsynligt, så er der faktisk lidt sandhed bag reglen, og det er nu heller ikke hvem som helst, der har fundet på konceptet. 

Reglen er nemlig omkring 800 år gammel og blev oprindeligt opfundet af den berygtede, mogolske kejser, Genghis Khan, som levede fra 1162 til 1227. 

Kejseren er bedst kendt for at være massemorder, direkte forfader til millioner af mænd og for citatet: "Den største lykke er at besejre sine fjender, at jage dem foran sig, frarøve dem deres rigdom, se deres kære badet i tårer, og tage deres koner og døtre i favn," men han bekymrede sig tilsyneladende også om mad. 

Det var i hvert fald ifølge Ladbible ham, som udformede den regel, der med tiden er blevet til 'fem-sekunders-reglen.'

I Khans verden var tiden dog ikke så vigtig, da maden ifølge ham sagtens kunne spises, hvis han blot sagde, at den kunne det - også selvom den havde været på jorden i lang tid. 

Siden er reglen blevet videreudviklet, så det til sidst blev til 'fem-sekunders-reglen', og hvis man skal tro videnskaben, så er den faktisk ikke helt ved siden af, selvom den på samme tid er ret forkert. 

Det er nemlig direkte løgn, at bakterier ikke når at inficere tabt mad, fordi man samler det op inden for fem sekunder, men der er dog noget sandhed omkring, at tiden er afgørende. 

Forskere, som har afprøvet reglen, har nemlig fundet ud af, at der ér forskel på mængden af bakterier på mad, som blev samlet op efter ét sekund og mad, som blev liggende længere - tiden er altså en vigtig faktor. 

De vigtigste faktorer er dog maden og underlaget, som maden lander på. 

Især frugt og andre fugtige madvarer er særligt gode til at tiltrække bakterier, hvis de tabes på jorden, og disse madvarer bør man derfor lade ligge uanset hvor kort tid, de har lagt der. 

Samtidig er underlaget, som man taber maden på, vigtigt. 

Det giver lidt sig selv, at for eksempel jord er værre end et nypoleret gulv, men ifølge undersøgelser er tæpper faktisk ét af de bedste underlag at tabe sin mad på, hvis man har planer om at samle det op igen og spise det uden at få ondt i maven.