Forskere slår alarm: Alzheimer’s kan være smitsomt

K P

9 år siden

|

10/09/2015
Blodtransfusioner, tandbehandlinger og operationer kan formodentligt være smittekilder til Alzheimer’s sygdom. Lidelsen svækker den ramtes hjernefunktion og giver demens og ender i sidste ende med døden.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Professor John Collinge, der er en af forskerne bag et nyt studie, der konkluderer ovenstående, har undersøgt otte personer, der alle døde af sygdommen Creutzfeldt-Jakob – den menneskelige version af kogalskab. De var blevet smittet af en hormonindsprøjtning, som de fik som børn i forbindelse med nogle vækstsygdomme.

Professor John Collinge fandt ud af, at syv ud af de otte patienter i studiet havde et protein i hjernen, som er kendetegnet ved Alzheimer’s sygdom – og ikke Creutzfeldt-Jakob.

Proteinet nedbryder hjernen, herunder hukommelsen, meget voldsomt, og patienterne, der var 36-51 år, var alt for unge til at alder eller lignende kunne forklare proteinets tilstedeværelse.

Læs også: Næsten tre gange så mange vil lide af demens i 2050

Derfor konkluderer professoren ud fra sit studie, at:

- Vi bliver nødt til at gentænke vores syn på Alzheimer’s og evaluere risiciene ved smitte mellem patienter, ifølge Daily Mail.

Patienterne døde af Creutzfeldt-Jakob, men havde de levet længere, mener han, at Alzheimer’s ville have vist sig mere tydeligt blandt de syv patienter.

Studiet er relativt lille, men tages alvorligt af flere forskere, som nu frygter, at de hormonindsprøjtninger, de otte patienter fik, kan vise deres grimme ansigt for eftertiden, fordi omkring 1.850 andre børn har fået samme behandling, indtil de blev bandlyst i 1985.

Læs også: Han tager sin syge kone med til stranden: Anledningen har rørt millioner til tårer

1.500 af dem er stadig i live, og Professor John Collinge er overbevist om, at flere af dem, der har modtaget indsprøjtningerne, vil udvikle Alzheimer’s.

Hans pointe er desuden også, at Alzheimer’s og Creutzfeldt-Jakob har så mange ligheder med hinanden, at vi bør overveje kraftigt, om de også smitter på samme vis – og dermed ved blodtransfusioner, tandbehandlinger og operationer, hvor hygiejnen ikke er i top.

Han understreger også, at hans studie er foretaget blandt meget specifikke patienter, der har fået de berygtede hormonindsprøjtninger, og at der ingen grund er til at frygte at være i nærheden af personer med sygdommen. 

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler: