Forskere: Der kan være liv på Venus

Jakob A. Overgaard

271 uger siden

|

31/08/2019
Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskere har observeret uforklarlige mønstre og former på overfladen af Venus. Ifølge nogle forskere kan det være et tegn på liv på Venus

Dagens topnyheder

Observationer og analyser af Venus’ overflade offentliggjort i en rapport har givet overraskende resultater. Flere underlige mørke pletter påvirker klimaet på Venus og de mørke pletter forandrer sig med tiden. Det er aldrig blevet forklaret, hvorfor pletterne forandrer sig, men nu står enkelte forskere frem og antyder, at det kan være tegn på liv.

"De mørke pletter består sandsynligvis af partikler af jernklorid, allotroper af svovl og disulfuroxid, men indtil nu gør det os ikke i stand til at forklare pletternes dannelses- og absorptionsegenskaber på en tilfredsstillende måde," forklarer Yeon Joo Lee, en af hovedforfatterne af ​​den nye rapport, i en udsendt erklæring.

Observationer viser, at partiklerne i de mørke pletter er af samme størrelse og opfører sig på samme måde som de mikroorganismer, der findes i Jordens atmosfære. Sammenholdt med andre indicier, spekulerer nogle af verdens mest berømte videnskabsfolk, inklusive Carl Sagan, i, at de mystiske pletter kunne være et tegn på liv.

Rapporten fortæller ligeledes at forskerne har fået en større forståelse for, hvordan de mærke pletter eller ’skyer’ påvirker klimaet på Venus.

Forskerne har kigget efter ændringer i hvor meget lys Venus optager, når lyset rammer planeten. Det varierer enormt: Mellem 2006 og 2017 blev andelen af den lysmængde, der blev sendt tilbage i rummet, halveret. Herefter er andelen begyndt at stige igen.

Disse ændringer har stor effekt på mængden af ​​solenergi, som skyerne optager. Det har givet ændringer i atmosfærens cirkulation, hvor man har observeret skyer, der har bevæget sig med mere end 300 kilometer i timen.  Selvom disse ændringer muligvis kan forklares med ændringerne i de mystiske pletter/skyer, så er der ingen, der kan forklare de dramatiske ændringer i absorberingen af lysmængden.

”Det er et imponerende resultat,” fortæller Sanjay Limaye, en anden af rapportens forfattere. ”Det antyder, at noget ændrer sig. Vi kan se ændringen i lysstyrke. Hvis det ændrer sig, så er det noget, der driver disse ændringer. Spørgsmålet er, hvad er det? ”