Mange danskere har for vane at falde i søvn til en film, en tv-serie, eller mens man døsigt scroller igennem dagens nyheder, Facebook eller andre sociale medier på sin mobiltelefon.
Dermed er vi selv skyldige i at bringe tekniske apparater ind i sengen, men som det tidligere har været fremme, så er dette bestemt ikke godt for nattesøvnen, når der strømmer blålige mobillys ud fra dynen før sengetid. Det skriver Elitedaily.com.
Både fordi din telefon- og/eller tabelskærm kan være en tidsrøver der stjæler din nattesøvn, men især fordi det baggrundslys, man udsætter sig selv for, undertrykker kroppens naturlige produktion af hormonet melatonin, der er med til at regulere kroppens indre ur. Nedsat melatonin-produktion kan derfor resultere i søvnløshed.
Nu viser ny forskning imidlertid, at lyset fra din skærm ikke det eneste, der ødelægger din søvn. Undersøgelser, publiceret i JAMA Pediatrics, peger nemlig på, at mobiltelefoner, tablets og computere holder os vågne, selvom de ikke er tændt.
For alene tanken om, at f.eks. din telefon ligger på bordet ved siden af dig, kan være nok til at forstyrre din nattesøvn – især for unge.
Det kan nemlig virke psykologisk stimulerende på en yderst negativ måde at vide, at din telefon – med alt dens indhold, alle dens tilbud og kontaktmuligheder til omverdenen – ligger klar ved siden af dig i sengen.
Som samfund er vi nemlig blevet alt for bevidste og afhængige af vores digitale redskaber. Dermed kan vores underbevidsthed, selv i søvne, ikke abstrahere fra mobilen, og det kan være nok til at påvirke vores nattesøvn i en negativ retning.
For ikke nok med at man bliver frarøvet sin søvn – den søvn, vi får, bliver også forringet, og det er rigtig mange mennekser i risiko for at påføre sig selv.
De nye undersøgelser fastslår nemlig, at 72 procent af alle børn og 89 procent af alle voksne har mindst én af de omtalte skærmapparater liggende ved siden af sig om natten.
Endnu mere bekymrende er det, når forskning har påvist, at forbindelsen mellem tekniske apparater i soveværelset og dårlig søvn kan lede til alvorlige helbredsmæssige problemer.
Derfor anbefales både børn og voksne også at sove i fred og ro fra vores digitale tidsrøvere.