Derfor får kvinder værre senfølger end mænd

Mathias Nielsen

166 uger siden

|

07/02/2022
Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svaret er angiveligt af biologiske årsager.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Flere oplever senfølger efter smitte med covid-19, men rent statistisk er der store forskelle på hvem, der får senfølger eller ej.

Hvis du er en kvinde i alderen 30-69 år, er der større risiko for, at du bliver ramt af svære senfølger som hovedpine, koncentrationsbesvær og åndenød efter at have været smittet med coronavirus.

Det viser nye tal fra blandt andet landets senfølgeklinikker, som er udarbejdet af Regionernes Kliniske Kvalitetsprogram.

“Vi kan se, at langt de fleste er i den erhvervsaktive alder. Og der er en lille overvægt af kvinder,” siger Anne Øvrehus, der er ledende overlæge på Odense Universitetshospital til TV 2.

Anne Øvrehus forklarer, at der er et mørketal, fordi mange er i behandling hos deres praktiserende læge eller selv går og venter på, at senfølgerne går over.

“Det gør det sikkert også på et tidspunkt, det er bare et spørgsmål om, hvor lang tid det tager. Og dem, vi ser, har brug for hjælp til at komme videre,” siger Anne Øvrehus.

I alt er der i perioden fra oktober 2020 til og med december 2021 henvist 5230 personer med senfølger.

Fordelingen lyder således: 3255 af de henviste er kvinder, og 1975 er mænd.

Under smitte oplever mænd typisk slemmere sygdomsforløb, mens senfølgerne altså tegner sig lige omvendt.

Svaret skal ifølge Ejvind Frausing Hansen, der er forsker på lungemedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, findes i immunforsvaret.

Han mener, at kvinders immunforsvar er bedre til at håndtere den aktuelle smitte, hvorfor den ofte er mildere end hos mænd.

Det betyder så også, at immunforsvaret næsten er ‘for’ aktivt og dermed overreagerer på senfølgerne.

Ejvind Frausing Hansen tilføjer, at denne forklaring ikke kan fastslås, da man reelt set ikke ved det.

Påstanden skal derfor kun forstås som et bud.

Ads by MGDK