Bichon Havanais (Havaneser)

webmaster

355 uger siden

|

28/01/2018
Videnskab
Bichon Havanais eller på dansk havaneser
Foto: Bichon Havanais - På dansk Havaneser
Havaneseren er en lille, silkeblød og livlig selskabshund som passer ind i de fleste familier. Bichon Havanais tilhører de små hunderacer og elsker børn.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Bichon Havanais historie og anvendelse

Mange tror at Bichon Havanais oprindeligt stammer fra Cuba, men i virkeligheden blev denne hunderace til i de spanske og italienske kystegne og ankom til Havana med søkaptajner på langfart. Andre mener, at hele Bichon-familien af  hunde kan spores tilbage til Tenerife-hunden, mens andre igen teoretiserer om, at oprindelsen skal findes på Malta. Uanset Bichon Havanais' oprindelse, så blev disse små hunde hurtigt hengivne følgesvende for de spanske kolonister på Cuba, og har sandsynlivis fået sit navn fra Cubas hovedstad, Havana.

Den lille cubanske hund, der blev opdrættet fra de medbragte selskabshunde, var mindre end sine forfædre, med en helt hvid pels. De var først kendt som Blanquito Cubano (små hvide Cubanere) da de fik deres succesfulde debut i England engang i det 18. århundrede. Sorte Havanesere blev anset for uønsket og var ikke tilladt i udstillingsringen i Europa før slutningen af år 1900.

Blanquito de la Habana, som racen senere blev kaldt, passede med deres diminutive størrelse, vågne udtryk og hengivne natur perfekt til den nye cubanske smag, der lagde vægt på hvidt tøj, blød mad, generøs opførsel og et attraktivt udseende.

Selv om racen blev udviklet på Cuba af aristokratiske ejere af store sukkerplantager, så var hvalpekuld aldrig for kommercielt salg, men blev til med det udtrykkelige formål at blive givet til intime venner og familiemedlemmer.

Omkring år 1900, efter slaveriet var ophævet, havde mange af sukkerplantageejerne ikke råd til, eller kunne ikke tilpasse sig forandringerne, og de solgte derfor deres plantager. Nogle af de små hunde blev tilbage hos de nye cubanske sukkerplantage-ejere og nogle vendte tilbage til Europa, hvor de kunne opleves udføre tricks og "happy havanese dance" i cirkusforestillinger.

De første Havanesere kom til Danmark i 1985 og er nu den 4. mest populære race i Danmark.

Hunderacen Bichon Havanais bliver i dag beundret for sit lange silkebløde hår, sine udtryksfulde øjne, sin størrelse og fordi den er så utrolig dejlig at kramme og kæle. I den engelsktalende verden har den tilnavnet "“Velcro dog", fordi den altid klæber sig til sin ejer. 

Men en Havaneser er meget mere end en skødehund og selskabshund; den er let at træne, er utrolig energifuld og udmærker sig indenfor hundesport og anvendes med succes som cirkushund, besøgshund, signalhund for hørehæmmede, sporing samt detektion af skimmelsvamp og termitter.

Mange af de små selskabshunde har dårlige tænder, og derfor anbefales det at være omhyggelig med hundens mundhygiejne.

Karakteristika for Bichon Havanais

  • Bichon Havanais er en allergivenlig hund. 
  • En Bichon Havanais er legesyg og kærlig
  • Den er kvik og lærenem og har en fortid som cirkushund
  • Den elsker nærkontakt med sine mennesker
  • En Bichon Havanai belønner din kærlighed med en rørende hengivenhed
  • En god svømmer der er vild med at tumle i vandet
  • En Bichon Havanais har masser af selvtillid
  • Denne hunderace egner sig ikke til at være alene hjemme, imens du er på arbejde.
  • En Bichon Havanais kræver pelspleje.
  • Den gennemsnitlige levealder for en Bichon Havanais er typisk 12-14 år 

Fakta om Bichon Havanais

Oprindelsesland: Det vestlige middelhavsområde. 

Størrelse: Skulderhøjden for begge køn er ifølge Dansk Kennel Klubs racestandard 23-27 cm.

Vægt: Idealvægt for racen er 4,5 – 7,5 kg.

Farver:  Hvid (men sjældent fuldstændig ren hvid), fawn i alle afskygninger (lyse gulbrune farver), sort, grå, havannabrun, tobaksbrun og rødbrun. Der tillades aftegninger i de nævnte farver. 

Andre navne: Bichon Havanais er det internationale racenavn, men kært barn har mange navne og denne hunderace omtales ofte som en Bichon, Havanese eller Havaneser.

Type: Selskabshund

Bichon Havanais mentalitet og temperament

Bicon Havanais er en intelligent, livlig, glad, legesyg, blid, følsom og omgængelig hund. Den er lydig og hengiven overfor "sine mennesker", som den nærmest klæber sig opad, hvilket er årsagen til kælenavnet "Velcro Dog".  Den elsker at være med i familiens  gøremål.

Den er god sammen med børn, den elsker at lege og optræde og den er nem at lære tricks; det er ikke uden grund at denne hund ofte bruges som cirkushund. Lær dine børn, at de ikke skal drille den, for hvis det sker, så trækker den sig såret tilbage og holder sig for sig selv et stykke tid. Havaneseren går også godt sammen med andre hunde og husdyr. 

En Bichon Havanais rummer megen personlighed i én lille krop. Den er fuld af kunster og elsker at være midtpunkt, men den kræver det ikke. Den gør simpelthen sit bedste for at charmere og underholde en person for at få en reaktion. Så længe en Havaneser blot har sin familie, så er det en glad hund.

Det smukkeste udsagn om en Bichon Havanais er, at "den er bedre en lykkepiller"! Der er meget sandhed i dette udsagn, for hvordan kan ens hjerte være andet end varmt og glad, når der klunter sådan en lille uldtot hengivent i hælene på en overalt?

Havaneser - Hvalpens opdragelse og pleje

Helt fra hvalp af hviler en Bichon Havanais i sig selv, og denne hvalp er ikke typen, der f.eks. bider i ting. Der er ingen grund til at råbe og skrige af en Bichon Havanais eller ruske den. Det vil blot gøre den dybt ulykke-lig; den forstår ganske enkelt ikke, hvorfor dens "menneske" er så barsk. Et fast og bestemt tonefald er nok. Og hvis du gerne vil motivere den til noget, så når du længst med en godbid.

Din hvalp vil oftest være 8 uger gammel, når du henter den. Perioden fra 8. til 12. uge er en utrolig vigtig periode for hvalpen. Det er her dens varige indlæring starter, og det er vigtigt, at den i familien, som har mest med hvalpen at gøre, foretager sig noget meningsfuldt med den lille hund udover renlighedstræning. Det kan f.eks. være at gå til hvalpetræning, eller måske at socialisere hunden, så den bliver vant til dens nye miljø, nye mennesker og andre hunde.

Mad: En hvalp skal helst have flere små måltider om dagen. Du er altid på den sikre side, hvis du får opdrætteren til at fortælle dig, hvad hvalpen er vant til at spise, og så starte med det. Efter et par uger, når hvalpen begynder at føle sig hjemme, så kan du gradvist bytte et af måltiderne ud med et andet hvalpefoder o.s.v.. Eller du kan fortsætte med opdrætterens anbefaling, hvis det passer både hvalpen og din pengepung.

Motion: En Havaneser kræver ikke lange gåture, men alle hunde har behov for at komme ud og blive luftet min. 3-4 gange om dagen. Ud over at tisse og besørge har den lille hund også brug for at gå en tur hver dag for at "læse nyhederne", hvilket den bruger sin lugtesans til. Den bør også have mulighed for at møde andre hunde jævnligt. Den kræver ikke masser af motion, men den har et stort behov for oplevelser og stimulation og trives godt med at have opgaver.

Pelspleje: En Bichon Havanais' lange pels er blød, let og silkeagtig og kan være glat tilliggende eller bølget. Underulden er sparsom og mangler nogle gange helt. På grund af Havaneserens afstamning fra varmere himmelstrøg er den fine og lette pels designet til at fungere som solbeskyttelse og kølemiddel på varme dage. Det betyder, at hunden bør  beskyttes mod kulden, selvom pelsen ser varm ud. Denne hunderace bliver meget let kold, så den har brug for sin "lange overfrakke" om vinteren. 

Selve pelsplejen af en Havaneser er overkommelig. Det kræver en halv time to til tregange om ugen. Den skal børstes, men bortset fra poterne må den aldrig klippes eller rettes til, men den skal børstes flittigt for ikke at filtre.

Specielle behov: Når du kommer hjem med din nye lille silkebløde hvalp, så er det vigtigt at hvalpen har et fast sted at sove, en kurv eller en transportkasse, hvor den kan føle sig tryg og får lov at være i fred, når den sover. Det er en glædelig begivenhed for familien at have fået et nyt familiemedlem, men for den lille silkeklump er det en traumatisk oplevelse at miste både sin mor, sine søskende og sine vante omgivelser på en gang. 

Måske er transportkassen det bedste bud, fordi hvalpen kan sove i den i soveværelset, så den ikke er alene, og i dagtimerne kan kassen flyttes med til der, hvor familien er. Det vil også gøre det nemmere at tage hvalpen med i bilen, når den har sin egen trygge seng med.

Foreninger og andet for Bichon Havanais

Klubben for Små Selskabshunde er en specialklub under Dansk Kennel Klub for cirka 25 selskabshunderacer og herunder Bichon Havanais. Hver af racerne har en racerepræsentant, som har et indgående kendskab til racen.

Havaneser tilhører FCI Gruppe 9 -Selskabshunde. Det kan være vigtigt at kende hundens racekrav i forbindelse med køb og salg.  Du kan hente FCI Standard for Cavalier King Charles Spaniel her: hundeweb.dk/dkk/public/getRaseFil?FIL_ID=300

Der er uendelig mange teorier om Bichon Havanais' opståen, én ting er der dog bred enighed om; En Bichon Havanais tilhører Bichon-familien af hunde, hvilket vil sige racer som Bichon Frise, Bolognese , Bomuldshund (Coton de Tulear), Malteser og Löwchen.