Verdens 7 vidundere

webmaster

257 uger siden

|

18/02/2020
Rejser
Verdens 7 vidundere
Foto: Machu Picchu
De fleste kender godt udtrykket verdens 7 vidundere, men kan du nævne dem alle, og ved du hvorfor de er havnet på den fornemme liste frem for så mange andre smukke og antikke bygningsværker?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der findes mange smukke bygningsværker, som mennesket har stået bag, og mange af dem er meget gamle, men det er altså kun syv af dem, der får lov til at kvalificere sig til titlen at være en af verdens 7 vidundere, og hvem har bestemt, hvilke bygninger der er inde og hvilke der er dømt ude.

Verdens 7 vidundere

Mellem år 2000 og frem til 2007 nominerede og stemte mere end 100 millioner mennesker om, hvilke af verdens monumenter, der skulle kåres som verdens 7 vidundere og altså de største arkitektoniske bedrifter i menneskehedens historie.  

Den 7. juli 2007 kunne Bernard Weber så løfte sløret for vinderne af de eftertragtede placeringer i Portugals hovedstad Lissabon.

Det blev følgende:

  • Machu Picchu - Peru
  • Petra - Jordan
  • Colosseum - Italien
  • Taj Mahal – Indien
  • Chichen Itza – Mexico
  • Den Kinesiske Mur – Kina
  • Cristo Redentor – Brasilien

Nogle af navnene og bygningsværkerne kender du måske, men det er ikke sikkert at du kender historien bag dem, så derfor får du her en kort opsummering af, hvad verdens 7 vidundere herunder.

De 7 vidundere fra Oldtiden

De syv underværker i antikken var:

  • Zeusstatuen i Olympia
  • Artemistemplet i Efesos
  • Mausoleet i Halikarnassos
  • Kolossen på Rhodos
  • Fyrtårnet på Faros ved Alexandria
  • Den store pyramide i Giza
  • Babylons hængende haver

Machu Picchu

Foto: Machu Picchu - Peru

Machu Picchu ligger i Peru og er en meget velbevaret by beliggende på toppen af en stejl bjergkam, der knejser godt 2000 meter over dalen Urubamba i det sydlige Peru.

Byen har haft plads til i omegnen af 7-800 indbyggere, og var ikke en helt almindelig by, da arkæologiske fund viser, at der er tale om en rekreationsby for inkaernes ledere og andre højtstående.

Det formodes, at byen er bygget omkring år 1400 af Sapa Inka Pachacuti, og at den var beboet frem til den spanske erobring i år 1532, hvorefter Machu Picchu blev opgivet og ”glemt”.

Byen kom atter på verdenskortet, da den 24. juli 1911 blev genopdaget af historikeren Hiram Bingham.

Byen er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste.

Petra

Foto: Petra - Jordan

Oldtidsbyen Petra var var nabatæernes hovedstad og handelscenter for karavanerne. 

Den jordanske ørkenby er blevet til, fordi det er lykkedes beboerne at skabe og styre tilstrømningen af vand, således at der kunne laves en kunstig oase, og selvom der i dag er tale om ruiner, er det stadig et prægtigt syn, der møder en, når man begiver sig ind i den smalle 1,2 km kløft, der fører til byen.

Petra ligger midt mellem Det Døde Hav og Akababugten og er bl.a. kendt for sine templer, grave og ikke mindst medvirken i en af Indiana Jones filmene.

Byen har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1985.

Colosseum

Foto: Colosseum - Italien

Colosseum har hjemme i Rom i Italien, hvor det vidner om romerrigets storhed og fald. 

Byggeriet af amfiteateret startede omkring år 70 under kejser Vespasian og blev bl.a. brugt til at underholde masserne med sådan noget som gladiatorkampe. 

Tilskuerne kunne se med fra en af de godt 5.000 ståpladser eller 50.000 siddepladser. 

Taj Mahal

Foto: Taj Mahal – Indien

Det indiske mausoleum Taj Mahal ligger i nærheden af den nordlige by Agra. Taj Mahal er skabt af materialer fra hele Indien og Asien og er et storslået syn.

Gravtemplet blev opført i mellem 1632 og 1653 af Shah Jahan til ære for hans kone Arjumand Bano Begum som døde i barselssengen 1631 i barselsseng. Taj Mahal blev i 1983 taget med på UNESCOs verdensarvsliste

Hovedarkitekten var Ustad Ahmad fra Lahore og han fik efter sigende hugget sin hånd af, da byggeriet var færdiggjort for at han ikke skulle kunne bygge noget lignende igen.

 Chichén Itzá

Foto: Chichen Itza – Mexico

I den nordlige del af Yucatán halvøen i Mexico finder man ruinbyen Chichén Itzá.

Byen blev først optaget på UNESCO's liste i 1988, men stammer altså helt tilbage fra 600 e.Kr.

I 900 e.Kr. blev byen invaderet af itzáfolket og byen var aktiv helt frem til år 1400, hvor den blev glemt.

I 1800-tallet blev ruinerne igen fundet i junglen.

Den Kinesiske Mur

Foto: Den Kinesiske Mur – Kina

Den Kinesiske mur består af lange fæstningsværker, der er bygget som et forsvarsværk mod plyndringer og invasioner fra nomadestammer.

Den er begyndt opført omkring det 7. århundrede, men menes først at være endelig færdiggjort i det 16. århundrede, og det lyder måske som lang tid, men muren er altså også 6.259 kilometer lang. 

Cristo Redentor

Foto: Cristo Redentor – Brasilien

Cristo Redentor er den berømte statue, der pryder toppen af det 710 meter høje bjerg Corcovado, som tårner sig op over Rio de Janeiro i Brasilien. Navnet betyder Kristus frelseren og statuen, der er 38 meter høj er efterhånden blevet lidt et varemærke for landet.