I efteråret 2020 udkom Thomas Vinterbergs film, Druk, i biograferne, og den blev hurtigt en kæmpe success. Filmen omhandler fire gymnasielærere, spillet af Mads Mikkelsen, Magnus Milang, Thomas Bo Larsen og Lars Ranthe, som sidder fast i hverdagen og derfor beslutter sig for at efterprøve en norsk filosofs teori om, at mennesket er født med en for lav alkoholpromille.
Det nordamerikanske magasin, Vice, besluttede sig for at finde ud af, om den norske filosof, Finn Skårderuds, teori er korrekt, og hvad der ville ske, hvis man efterprøvede den i virkeligheden. De stilte derfor professor i fysiologi ved Anglia Ruskin University, Elliott Bird, nogle spørgsmål.
Først og fremmest afviser Bird teorien om, at mennesket er født med en alkoholpromille, som er 0,5 promille for lav. "Der er ingen sandhed over det overhovedet. Selvfølgelig er den menneskelige krop født uden alkoholindhold, medmindre moren drak under fødslen eller under graviditeten," udtalte professoren således.
"Hvis du ikke drikker alkohol, så er det ikke i dit blod. Du [...] brygger ikke alkohol i dit blod eller din mave," forklarede han men uddybede dog, at der har været enkelte tilfælde, hvor personer har spist æbler, som har gæret og skabt alkohol i maven på vedkommende.
Samtidig kunne vi her på Dagens forleden berette, at enkelte mennesker i verden lider af den sjældne sygdom ABS, som gør, at alkohol bliver fremstillet i ens tarmsystem, og man derfor er kronisk beruset. Læs mere om det her.
Men hvor stammer teorien så fra? Professor Bird sammenligner teoriens troværdighed med 'Flat Earth teoriens', da han mener, at den er meget utroværdig.
"Dataene som er brugt for at nå til konklusionen er meget tvivlsomme, og ser ud til at stamme fra data fra dyr. Der er bestemte dyr, som har alkohol i deres blodsystem, for eksempel dem som lever i arktiske miljøer, for effektivt at fungere som anti-is. Men det er alkohol, som de producerer selv ikke alkohol, som de drikker," forklarer han.
De fleste af os, som har set filmen, har nok overvejet, hvad der ville ske, hvis man selv prøvede at efterligne eksperimentet. Til det forklarer Bird, at det ikke nødvendigvis ville være katastrofalt for din krop, men at det bestemt ikke er noget, han vil anbefale.
Han udtaler nemlig: "[...] det er cirka svarende til mellem 0,75 liter og 1 liter af stærk øl om dagen, hvilket svarer til 20-30 genstande om ugen."
Selvom Bird ikke mener, at det nødvendigvis er altødelæggende for kroppen og endda udtaler, at det kun er på grænsen til alkoholisme, så understreger han, at det selvfølgelig vil have en yderst dårlig indvirkning på kroppens sundhed, og at det naturligvis ville have større konsekvenser, des længere tid man opretholder alkoholforbruget.
"Selvfølgelig skal det understreges, at enhver mængde alkohol er skadende for den menneskelige krop, og at man begynder at se negative følger ved et alkoholniveau på 0,2 promille," udtaler Bird advarende.
Afslutningsvis slår han fast, at det generelt er en dårlig ide at drikke alkohol, men at det især er dårligt for helbredet og kroppen, hvis man gør det flere dage i streg, da kroppen har brug for tid til at komme på fode igen efter en druktur.