Derfor skal du ikke trykke på snooze-knappen

Henrik Rothenbücher

126 uger siden

|

22/08/2022
Underholdning
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det kan være nok så rart, lige at få 10 minutter ekstra under dynen om morgnen, men faktisk er det ikke sundt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

De fleste af os har prøvet det før. Man ligger i den dejligste søvn, og pludselig bliver man forstyrret af vækkeuret. Med et enkelt klik man kan snooze sig til 10 minutter ekstra, og det er der en del mennesker, der gør.

En undersøgelse foretaget af withings.com med 20.000 deltagere viste, at 35 % af deltagerne snoozer mellem 1-2 gange, og bruger 20 minutter på at komme op, mens 10 % snoozer mellem 3-5 gange, og bruger tæt på en time på at komme ud af sengen.

Det er dog ikke nogen god ide at snooze, hvert fald ikke hvis det er en daglig vane, og meget tyder på, at dem der gør det, ikke har det bedste helbred.

Tegn på søvnmangel

”Den overvældende frist af at ligge et par minutter, kunne være et tegn på et større problem”, fortæller Stuart F. Quan, der er professor i søvnmedicin og klinisk direktør i opdeling af søvn- og kredsløbssygdomme hos Brigham og Womens Hopsital.

”Hvis du trykker på snooze-knappen eller har brug for et vækkeur op morgenen, så får du ikke nok søvn,” advarer han til Fitness app’en, Myfitnesspal.

Han fortæller, at det højst sandsynligt er grundet for lidt søvn, at man vælger at benytte sig af snooze-knappen, men det kan også være, at man lider af søvnapnø.

Din søvnkvalitet er for dårlig

Selv hvis du skulle have succes med at falde i søvn efter, at du har tysset på dit vækkeur, så vil de små 10 minutter du sover, slet ikke være nok til at indhente din manglende søvn. Faktisk er den søvn du får mens du snoozer så dårlig, at den ikke har nogen effekt.

”Den lille smule søvn du får inden din alarm ringer igen, er af så dårlig kvalitet, at det ikke får dig til at føle dig mere frisk, end hvis du stod op med det samme alarmen ringede,” fortæller Terry Cralle, der er certificeret, søvnuddanner hos Better Sleep Council til Myfitnesspal.

Research der blev publiceret i journalen Sleep Medicine har ydermere vist, at de afbrydelser du får i din søvn, som kommer hver gang din alarm ringer, har den samme negative effekt på dit humør, som hvis du slet ikke fik noget søvn.

Snooze gør dig morgensur

Når man vågner op morgenen, er man i et stadie der kaldes søvn-inerti. Det er typisk den groggy fornemmelse, hvor man er lettere irriteret, også kaldet morgensur. Varigheden af denne periode er forskellig, men det viser sig, at hvis man benytter sig af snooze-knappen, så kan man forlænge denne periode. Det viser en undersøgelse, der er blevet publiceret i journalen Sleep Medicine.

Så går du eller kender du en der er gnaven om morgenen, så kan det meget vel være at personen snoozer.

Det er skidt for dit forhold

Og så til den sidste grund, som meget vel kan være den vigtigste af dem alle. De fleste med en partner, der står tidligere op end en selv, kender formentlig til dette.

Man ligger og sover så dejligt, man skal først op om to timer, og pludselig ringer vækkeuret. Det er helt okay, for det er bare partneren, der skal af sted, og man kan trygt sove videre. Pludselig ringer alarmen igen, og man er slet ikke klar til at tage på arbejde. Det skal man heller ikke, for det er partneres vækkeur, der ringer igen.

Sådan kan det køre et par gange, indtil ens partner efter 3-4 gange endelig nosser sig sammen til at forlade sengen.

En undersøgelse har vist, at hvis den ene partner ofte benytter sig af snoose-knappen, så det forringer modpartens søvn, så kan det have en negativ effekt på forholdet.

Derfor bør du i sidste ende holde dig fra snooze-knappen, og stå op, når dit vækkeur ringer. Et voksent menneske bør have mellem 7-9 timers søvn pr. nat. Får man det, bør det ikke engang være nødvendigt med et vækkeur.