To teenagere opdagede pludselig diamant til en værdi af 44,7 millioner kroner: Så meget tjente de hver især

Emil Martesen

34 uger siden

|

22/04/2024
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De to teenagere opdagede pludselig en diamant til en værdi af 44,7 millioner kroner, men ...

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Man skal spole tiden et godt stykke tilbage - nærmere bestemt 2017 - hvor en opdagelse af en 709 karat diamant i Sierra Leone vaske stor opsigt.

Men først syv år senere har BBC delt historien om to teenagere, der fandt denne uvurderlige ædelsten, men kun modtog en brøkdel af den formue, den indbragte.

Det skriver Ouest-france.

Under en auktion i New York blev diamanten, som er den 13. største i verden, solgt for 6,53 millioner dollars (cirka 44,7 millioner kroner, red.) til den britiske juveler og milliardær Laurence Graff.

På trods af optimistiske udtalelser om, at salget ville gavne Sierra Leoneanere, står de unge opdagere, Komba Johnbull og Andrew Saffea, nu tilbage med en bittersød historie.

De dengang to 16-årige, der var ansat som 'gravere' i en mine, opdagede diamanten i Koyadu. Uden løn, men med mad og materialer til deres familier, var deres liv præget af hårdt arbejde. Diamantfundet skulle blive deres livs vendepunkt.

Pastor Momoh, der var minens ejer, valgte at tage diamanten til regeringen frem for det sorte marked. Aftalen sikrede en fordeling af provenuet, hvor de to teenagere hver modtog omkring 67.000 euro (500.000 kroner, red.), hvilket er en formue i et land, hvor gennemsnitsindkomsten er 5 dollars (cirka 34 kroner, red.) om dagen.

Komba Johnbull brugte sine penge på et hus i Freetown, mens Andrew Saffea drømte om at studere i Canada. Dog mislykkedes hendes planer, og hun endte i et andet land, hvor hun nu arbejder i en stald. Komba Johnbull er nu bosat i Freetown og laver aluminiumsvinduer og erkender, at han kunne have brugt sine penge bedre.

Pastor Momoh har derimod oplevet en markant forbedring af sit liv, idet han har bygget en skole og doneret betydelige beløb til lokalsamfundet. I Koyadu er en ny skole også opført, men løfter om forbedret infrastruktur er endnu ikke indfriet.

Historien om den såkaldte fredsdiamant er en fortælling om store forventninger og knuste drømme, og hvordan en enkelt opdagelse kan ændre skæbner – til det bedre og til det værre.