Studie viser: Stor usikkerhed ved lyntest hos personer uden symptomer

Henrik Rothenbücher

211 uger siden

|

05/01/2021
Et nyt studie viser, at der er stor usikkerhed forbundet med de såkaldte lyntest, hvis man ikke udviser symptomer på covid-19.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I Danmark er der to muligheder for at blive testet med coronavirus. Man kan bestille tid på coronaprøver.dk, hvor der typisk er lang ventetid og derefter få svar op til 48 timer efter, at man er blevet podet.

Man kan også vælge at dukke op ved en af lyntest-stederne, hvor man ikke skal bestille tid, og hvor man får sit svar efter blot 15 minutter.

Det har dog vist sig, at der ikke er stor tiltro til lyntest fra myndighedernes side, og tiltroen bliver ikke større efter at amerikansk studie, der viser, at lyntestene kun fanger to ud af fem personer, der ikke har symptomer på coronavirus.

Med andre ord vil 60 personer ud af 100 smittet med coronavirus, men som ikke har symptomer, få fortalt, at de er negative, når de får taget en lyntest. Hvert fald hvis der er hold i det amerikanske studie.

Studiet er udgivet af den amerikanske pendant til Statens Serum Institut, Center for Disease Control, og studiet er lavet ved at teste knap 1.100 personer.

Det skete på to universiteter i staten Wisconsin.

Her fik de studerende taget en lyntest og en almindelig test.

Lyntesten viste det korrekte resultat i 80 procent af tilfældene hos de personer, der havde symptomer, mens den kun viste det korrekte resultat i 41,2 procent af tilfælde hos dem, der ikke udviste symptomer.

Ydermere så viste studiet også, at en stor del af de positive fra gruppen uden symptomer, rent faktisk ikke var syge. De var falske positive, hvilket kort fortalt betyder, at de blev testet positive selvom de ikke var smittede.

Det var virksomheden Quidel, der stillede de såkaldte antigentest til rådighed, som blev benyttet ved studiet i Wisconsin. Det er ikke disse tests, der bliver benyttet i Danmark, men umiddelbart bør der ikke være den store forskel.

Hvis du tager en lyntest, så bør du følge den op med en PCR-test, for at være helt sikker.